Hangsúlyos kérdés

Akkor ezt mondta Sámuel: Talán ugyanúgy tetszik az Úrnak az égő- és a véresáldozat, mint az engedelmesség az Úr szava iránt? Bizony, többet ér az engedelmesség az áldozatnál, és a szófogadás a kosok kövérjénél!

A szívünk legmélyebb és legőszintébb szándékára szeretné a figyelmünket irányítani a következő bibliavers. Így tehát… szívvizsgálat következik és nem a hagyományos módon.

Mit érzel akkor, amikor Istenre gondolsz? Mostanában sokat gondolkodok azon, hogy vajon milyen érzéseket vált ki belőlem Isten és azt gondolom, hogy erről szükséges gondolkodni és beszélni egyaránt. Annál is inkább, mert az emberek hajlamosak Istent egy csupa elvárásokkal teli, szigorú és követelőző személynek leírni. Nem tudom, hogy miből indult ki ez az elgondolás, talán a Tízparancsolat hat az emberekre ilyen módon, én azonban most megkísérlem feloldani ezt a képet és valami másra helyezni a hangsúlyt.

Amikor Isten a világot teremtette és elhelyezte az első emberpárt az Éden kertjében, ezzel együtt egy végtelen szabadság is adott és egyetlen feltételt kellett betartani csupán: engedelmeskedjenek neki. Az engedelmesség arra irányult, hogy arról az egyetlen fáról ne egyenek. Nem olyan nehéz kérés… legalábbis innen úgy tűnik. Talán nem is értjük, hogy miért nem lehetett betartani ezt az egyetlen dolgot, amit Isten kért és cserébe szabadságot kínált. A válasz talán abban rejlik, hogy kire helyezte Ádám és Éva azt a bizonyos hangsúlyt.

Sámuel a fenti bibliaversben ezt a hangsúlyt szeretné megvilágítani. Az életünk döntő kérdései, az Istennel kapcsolatos érzéseink és gondolataink, továbbá a saját magunkhoz való viszonyunk mind-mind attól függ, hogy mire helyezzük a hangsúlyt. Sámuel azt mondja Saulnak, aki épp királyi válságban volt, hogy az Úrnak többet ér az engedelmesség és a szófogadás, mint bármilyen áldozat. Nem azt mondja, hogy nem fontosak az áldozatok és a látványos cselekedetek, de az Úr többre értékeli azt, ami a szívben van, amire a valódi hangsúlyt fektetjük. Hiába hozunk áldozatot, teszünk nagy gesztusokat, ha a szívünkben kételkedés, harag vagy ellenállás van.

A látszat helyett a mélységre tegyük a hangsúlyt, hiszen mit ért volna Ádám és Éva engedelmessége, ha a szívükben engedtek volna a kételkedésnek és a bizalmatlanságnak?

Vizsgáld meg, hogy te mire teszed a hangsúlyt a szívedben és milyen érzéseket vált ki belőled Isten, amikor rá gondolsz. A válaszodban ott rejlik a hangsúly is, csak légy figyelmes.

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás