Hála Istennek, azért ami NINCS

Az Istennek pedig legyen hála az ő kimondhatatlan ajándékáért.

Cikkek, posztok, előadások, riportműsorok ezrei szólnak ma a hálának, a hálaadásnak a mentális állapotunkra gyakorolt pozitív hatásairól. Arról, hogy ne a hiányainkra figyeljünk, hanem arra, amink van, hogy létezünk, hogy nem vagyunk egyedül, hogy vannak képességeink, stb.

Én azonban ma nem arról szeretnék írni, hogy ’Adj hálát azért, ami van!’, hanem éppen ellenkezőleg ’Adj hálát azért, ami nincs!’

S persze sokszor a jó dolgokat, egy eredményes napot, egy szerencsés megérkezést, egy kellemes együttlétet, egy segítségnyújtást, egy gyógyulást, egy szabadulást sem sikerül úgy megköszönni, ahogy és amennyire szeretnénk, de mégis ott van bennünk ezekért egy kellemes, bizsergető felszabadult érzés, amit hálának nevezünk.

Amiről azonban az apostol beszél az valami egészen más. Az itt szereplő görög szó a ’kharisz’, melyből az eukarisztia szó is származik, elsősorban ugyanis nem a bennünk lévő érzést jelöli, hanem az Istennek azt a kegyelmét, mely földhöz ragadt gondolkodásunkkal érthetetlen és értelmetlen.

Azt, hogy az Isten úgy szeret, hogy az egyszülött Fiát adta (Ján.3:16), aki miattam, helyettem és értem elszenvedte a ’NINCS’ állapotát, azért, hogy én örökké létezzek. Ugyanis az Isten kimondhatatlan ajándéka: a ’NINCS’.

És mikor erről írok, ’Adj hálát azért, ami nincs!’, bizony bennem is berzenkedik minden, mint Péterben, „Uram ez nem történhetik meg veled”, hiszen azért nem szokás hálát adni, mikor meghal az, akit szeretünk…

Uram! Köszönöm, hogy nem engeded, hogy rám törjön és elnyeljen a NINCS érzése. Köszönöm, hogy megváltottál a NINCS-től, és hogy Te nemcsak a VAN és a LESZ vagy bennem, hanem Te vagy a NINCS is.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás