Nem akárki

Mert aki Istentől született, az legyőzi a világot, és az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk. Ki az, aki legyőzi a világot, ha nem az, aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia? Ő az a Jézus Krisztus, aki eljött víz és vér által: nemcsak a víz által, hanem a víz és a vér által; a Lélek pedig bizonyságot tesz róla, mert a Lélek az Igazság. Mert hárman vannak, akik bizonyságot tesznek: a Lélek, a víz, a vér, és ez a három egy. Elfogadjuk ugyan az emberek bizonyságtételét, de Isten bizonyságtétele nagyobb, mert Isten bizonyságtétele az, amellyel Fiáról tesz bizonyságot.

Ott állsz tornaórán a teremben, egyik osztálytársadat a másik után hívják a sorverseny, vagy valamilyen labdajáték csapatába. A te neved az utolsó, muszájból. Így megy ez minden héten. Téged igazán senki nem akar a csapatában látni. Próbálod megkeményíteni a vonásaidat, hogy senki se lássa rajtad a megalázottság érzését, próbálod elviccelni, és azt mutatni kifelé, hogy téged ez cseppet sem érdekel, de közben nem bírod elnyomni azt a belső hangot, ami folyamatosan azt suttogja: lúzer.

Voltak, akik belőle se néztek ki többet egy bűnben fogant, sehonnai ácsnál. Egy jöttment vándortanítónál, egy feláldozható ál-Messiásnál. Voltak, akik csak azért hallgatták, hogy fogást keressenek rajta, és elítélhessék. Voltak, akik irigyen nézték az őt követő tömeget, és minden követ megmozgattak azért, hogy húsvét előtt ez a sokaság valaki más nevét kiáltsa, valaki másnak követelje ki a kegyelmet.

De Ő tudta, honnan jött, hová tart, és azt, hogy kikért teszi mindezt, kikért visel el gúnyt és megvetést. Az elveszettekért. Érted és értem. Tudta, hogy Ő egy Istennel, hogy öröktől fogva létezik, hogy megszületett, mint ember vérben és vízben, megpecsételte az Atyával való kapcsolatát a Jordán csendes hullámai közt, és vérrel írja majd fel értékünket a keresztre. Tudta, hogy menteni jött, helyreállítani, megváltani.

Nem akárki volt az, aki Názáreti Jézus néven vonult be az emberiség történelmébe. Nem akárki volt, akiről azt híresztelték, ellopták a holttestét, de aki feltámadt, és tanítványai szeme láttára ment fel a mennybe. Nem akárki volt, akiről egyszerű halászok beszéltek pünkösd ünnepén, betelve Szentlélekkel.

Az egy Isten három személye közül az egyik. Ő adta oda életét érted, és Ő vár arra, hogy kapcsolatot építhessen veled. Élő, vízzel és vérrel megszentelt kapcsolatot.

Hát lásd meg, te sem vagy akárki! Felfoghatatlan az értéked. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás