Térkép Istenhez

Én, az Úr, vagyok a te Istened, aki kihoztalak téged Egyiptomnak földéről, a szolgálat házából. Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.

Külföldi utazásainkhoz feleségemmel többször vettük már igénybe az egyik legismertebb lakásmegosztó platform szolgáltatását, amit nemcsak azért kedvelünk, mert olcsóbban tudjuk megoldani a szállás kérdését, hanem mert így nagyon sok kedves és érdekes emberrel ismerkedhetünk meg.

Legutóbb például annyira figyelmes volt a házigazdánk, hogy a foglalást követően nemcsak a pontos címet tartalmazó e-mailt küldte el, hanem csatolt egy részletes térképet és leírást is. Ha vonattal, ha busszal érkezünk, hogyan jutunk el a szállásra. Ha bérelt autóval megyünk, merre menjünk, hol parkoljunk. Ha úgy érkezünk, hogy ő még nincs otthon, mi a kapunak a kódja, hol találjuk a szobánk kulcsát, stb.
Mikor az Örökkévaló kihozta Izrael népét Egyiptomból Ő is adott nekik egy térképet, megszabta nekik az utat, melyet követve eljuthattak az Ígéret földjére.

Az ő vándorlásuk azonban nemcsak fizikai, hanem spirituális utazás is volt egyben. Kivonulás a szolgai gondolkodásból, a lealacsonyító ösztönös viselkedés megkötözöttségéből, a felszabadult istenképűség megélése felé.

Ez minden hívő ember, azaz a mi utazásunk is egyben. A törvény pedig nem más, mint a térkép a kezünkben, mely eligazít az Isten, a másik ember, saját magunk és a környezetünk megismerésében, értékelésében, megbecsülésében. „a törvény Krisztusra vezérlő mesterünkké lett” (Gal.3:24)

Ezen az isteni térképen be van jelölve az elsődleges cél, ahova tartunk: „Én az Úr vagyok a te Istened” a Teremtő, a Gondviselő, a Szabadító, a Megváltó.

Jelölve van az is, ahonnan jövünk, „kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgálat házából”, akik vagyunk tele bűnsebekkel, megkötözöttségekkel.

S le van írva e két pontot összekötő út is: „Ne legyen idegen Istened”, „Ne csinálj faragott képet”, „Emlékezz meg a szombatról”, röviden „Szeresd az Urat és felebarátodat, mint magadat” (Máté 22:37-40)

A kérdés ma az: Te mit kezdesz ezzel a térképpel? Félreteszed és élsz a magad módján, mész a saját fejed után, vagy használod?

A döntés a tied, de tudd: „aki belenéz a szabadság tökéletes törvényébe és megmarad amellett…, az boldog lesz az ő cselekedetében.” (Jak.1:25)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás