Az Istent szeretők javára

Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott.

Nemrég, egy gyülekezeti épület előtt megláttam egy valószínűleg teljesen véletlenül ott parkoló (tehát nem a gyülekezethez tartozó) kisteherautót, amin a tulajdonosa telefonszáma és szakmája felett, és egy nap fakította Jézus Krisztusról készült festmény mellett az alábbi, mondat volt olvasható:

“Nem ígérem, hogy könnyű lesz, csak azt, hogy megéri.”

Talán senkit nem ér meglepetésként az, hogy ez az egyébként nagyon népszerű mondat soha nem hagyta el Jézus száját. Sőt, a mai alapigénk sem az ő gondolatait, hanem sokkal inkább Pál apostol értelmezését tükrözi. Szemben azzal a gondolattal, hogy “megéri” kereszténynek, tehát Krisztust követőnek lenni – ami igaz ugyan, de ez a haszon sokkal kevésbé anyagi és azonnali, mint hosszútávú és erkölcsi – Pál inkább arra irányítja a tekintetünket, hogy a sok szenvedésnek is van haszna, hiszen Isten a kezében tartja az életünk minden aspektusát.

Nem sokkal ez előtt a mondat előtt egyébként Pál is ellamentál azon, hogy mennyire rossz a bűn kellős közepén, és az egész világ sóhajtozza várja Jézus visszajövetelét – mi magunk is, akik már ugyan meg vagyunk váltva, de ennek a hasznát még nem élvezzük teljes egészében.

Ahelyett, hogy arról beszélne, hogy aki Istent szereti – és akit Isten szeret – az már itt a földön gazdag, jómódú, elismert, szép és különösen hosszú életű lesz, inkább arról beszél, hogy a fájdalom és a nehézségek nem Isten bosszúját tükrözik, hanem a bűn térnyerését. Viszont mindezek közepette is reménykedhetünk abban, hogy végül erősebben jövünk ki belőle.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás