Mennyit érsz?


"Hasonló a mennyek országa a kereskedőhöz is, aki szép gyöngyöket keres. Amikor egy nagy értékű gyöngyre talál, elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt."

Máté evangéliuma 13. fejezet 45-46. vers

Engem soha nem érdekeltek különösebben az ékszerek. Talán emiatt is van az, hogy máig sem tudom, hogy hogyan tudják az ékszerészek megkülönböztetni az igazi ezüstöt, aranyat, drágakövet vagy gyöngyöt a hamisítványoktól. Gyermekkoromból, még a „KGST piacos” időszakból emlékszem olyan történetekre, hogy egyes utcai árusok a boltok kirakatain bizonyították leendő vásárlóiknak, hogy a gyémánt igazi a gyűrűben: megkarcolták vele az üveget. El tudom képzelni, hogy hogyan nézett ki egy kirakatüveg, ha nem sikerült gyorsan eladni a készletet…

Felbecsülni sem tudjuk, hogy mennyi átverés történt ezekben az időkben a „gyémántos” gyűrűkkel. Aki azonban értett az ékszerekhez, azt nem lehetett könnyen becsapni; s ez így volt régen, és így van ma is. Olvastam olyan történeteket, hogy amikor emberek egészen különleges drágakövekre találtak, szinte mindenüket, vagy mindenüket eladták, hogy meg tudják venni azokat. Nagy áldozatot hoztak értük.

Jézus fenti példázatában a mennyek országát hasonlítja a kereskedőhöz, aki, amikor ráakadt egy nagy értékű igazgyöngyre, ugyanezt tette: mindent feláldozott, hogy az övé legyen.

Engem nagyon szíven talált ez a kis történet, amikor megértettem, hogy miről is beszélt Jézus, amikor elmondta. Mert ellentétben az ezt megelőző történettel (Máté 13:44), itt nem arról van szó, hogy mi, emberek képesek leszünk áldozatot hozni a mennyek országáért, ha igazán értékeljük azt. Nem! Hanem egyrészt arról szól a történet, hogy Isten úgy tekint ránk, ahogy a hozzáértő ékszerész a nagy értékű igazgyöngyre: értékel, szeret, tudja, hogy mit kell tennie velünk, hogy mire van szükségünk ahhoz, hogy a bennünk rejtőző belső szépséget és csillogást kihozza belőlünk.

Másrészt pedig azt mondta el nekünk, hogy Isten mindent feláldozott azért, hogy minket visszavásároljon. Minden egyes ember annyira különleges, annyira értékes Isten szemében, hogy Fiát adta oda értünk. Jézus Krisztus pedig annyira szeretett minket, hogy önmagát adta értünk. A saját életével fizetett a mi életünkért. Sőt, ma is kész mindent megtenni értünk. És nem csak úgy általában, hanem kifejezetten értem, és érted is.

Előfordult már veled, hogy értéktelennek érezted magad? De Isten szerint mennyit is érsz?