Keressétek először Isten országát


"Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek."

Van az a híres legenda Nagy Sándorról, amiben a fiatal uralkodó a phrügiai Gordion városán keresztül haladva találkozott azzal a szekérrel, melyen a régi király, Gordiasz fia, Midasz által készített csomó ékeskedett. A csomó rendkívül tekervényes volt, és a kötél két végét olyan műgonddal rejtette készítője a csomó belsejébe, hogy a legenda szerint lehetetlen volt megoldani azt — ám ha valaki mégis képes volna rá, az egész Ázsia uralkodójává fog válni. 

Nagy Sándor, a legenda szerint, néhány percig tanácstalanul állt a lehetetlen csomó előtt, míg végül elővette a kardját, és egyetlen vágással kettéhasította azt. A történet folytatását — legenda ide, vagy oda — mindannyian ismerjük, Nagy Sándor valóban Ázsia uralkodójává vált. 

Sokszor az életünkben is találkozunk ilyen, úgynevezett "gordiuszi csomókkal", olyan helyzetekkel, melyek első ránézésre — vagy akár évek múltán is — megoldhatatlannak tűnnek. Sokszor a fától nem látjuk az erdőt. Úgy járunk, mint Nagy Sándor, amikor közelről tanulmányozta a szekérrudat tartó csomót. 

Legtöbbször a probléma megoldása közelről nem látszik, szükséges egy lépéssel hátrébb lépnünk, megállnunk, másra gondolnunk, kihúzni a kardot a hüvelyéből (azt se lehet úgy, hogy az orrunk a csomóhoz ér) és a nagy képet vizsgálnunk. 

Jézus azt mondja, ez a nagy kép, ez a "valami más," amit szemlélünk a problémánk helyett, Isten országa legyen. Ha nem a megoldhatatlan helyzet, hanem az evangélium van a fókuszban, máris minden könnyebben megoldhatóvá válik. Ez a mi kardunk. 

Hallgassunk Jézus szavaira és használjuk Nagy Sándor leleményességét: egyedül úgyse tudjuk megoldani. Keressük előbb Isten országát, minden más — a napi betevő, a gyógyulás, a problémák megoldása — így megadatik majd nekünk. 

Lépj hátrébb egy lépéssel!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet