Boldog újjászületésnapot!


 Jézus így felelt: Bizony, bizony, mondom neked, ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába. Ami testtől született, test az, és ami Lélektől született, lélek az. Ne csodálkozz, hogy ezt mondtam neked: Újonnan kell születnetek. 

(János evangéliuma 3. fejezet 5-7 .vers)

Ha olvastad Lewis Caroll Alice Csodaországban című művét, akkor biztos emlékszel arra a klasszikus párbeszédre, ahol Kerge Nyúl és Bolond Kalapos elmagyarázza Alice-nek, hogy mi az a nemszületésnapi party:

Bolond Kalapos: A statisztika azt bizonyítja, hogy neked van egy születésnapod. Képzeld el, egy évben egy születésnapod. Á! Csakhogy ez 364 nemszületésnap!
Kerge Nyúl: Ezt ünnepelni jöttünk össze most!
Alice: Akkor ma nekem is nemszületésnapom van!
Kerge Nyúl: Csakugyan!? Nahát, hogy milyen kicsi a világ!

S mi köze ennek Nikodémushoz, a víztől és a Lélektől való születéshez? Mi köze ennek hozzánk és az újjászületéshez?

Isten Országa is egy Csodaország, ahol nem az általunk ismert és megszokott hagyományos módon folynak a dolgok. Ott nem az számít, hogy hova, hogy milyen gazdag, hogy milyen hívő családba születtél.

Ott nem dicsekedhetsz azzal, hogy több évtizede megkeresztelkedtél, hogy azóta minden évben kiolvastad a Bibliát, hogy naponta háromszor imádkozol, hogy hetente két napot böjtölsz, hogy mindenből tizedet adsz, vagy, hogy milyen szolgálatot végzel a gyülekezetben, hogy hány beteget gyógyítottál, hogy prófétálsz…

Az újjászületés nem egy pont az életben, hanem maga a krisztusi élet, ami kezdődik a keresztséggel, és folytatódik a Lélek általi, naponkénti megújulással.

Isten Lelke ugyanis minden nap megszólít, minden nap az Igazság újabb és mélyebb megismerésére vezet. Minden nap újjászületésnap!

S azt ugyan nem tudom, hogy számodra mi lesz a mai napi lecke, de azt kívánom; legyen a mai napod is, a Jézus képmására formálódás napja!

Boldog újjászületésnapot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet