Vágyak - így karácsonyhoz közeledve


"Így azonban jobb haza után vágyakoztak, mégpedig mennyei után. Ezért nem szégyelli Isten, hogy őt Istenüknek nevezzék, mert számukra várost készített."

Zsidókhoz írt levél 11.fejezet 16. vers

Nintendo Switch console, Sony PlayStation, Xbox, wii. Szülők, fiatalok és gyermekek számára jól ismert kifejezések. Ezek mind játék céljára készített számítógépek.

2006-ban, hogy amikor megjelent az (akkor) új Sony Playtation 3, sokfelé a világban, a boltok előtt, ahol a reklámok alapján vásárolni lehetett ezeket a készülékeket, már az árusítást megelőző napon este gyülekezni kezdtek az emberek, és egész éjszaka sorban álltak, hogy biztosan az elsők között legyenek, akik megvehetik az új csodagépet. Aztán másnap, amikor kinyitottak a boltok, és kiderült, hogy nincs annyi készülék, ahányan ott töltötték az egész éjszakát, a csalódott várakozók verekedni kezdtek, hogy az elsők közt kerüljenek be a boltba, és nekik biztosan jusson belőle. Volt, ahol a boltot szét is verték. Ezek az emberek már jól ismerték a Playstation 2-t, mert volt nekik, de jobbat akartak, ezért képesek voltak az utcán tölteni az éjszakát sorban állva, és készek voltak harcolni is az új gépért, a maguk módján.

Még több mint egy hónap van karácsonyig, de az üzletek katalógusai már hetekkel ezelőtt tele voltak az ünnepre szánt ajándékok, díszítők, kellékek ajánlataival. És bizonyára nem is eredménytelenül, hiszen tudják, mire alapoznak: arra, hogy mindig vágyunk valami újra, szebbre, többre, jobbra.

Ez a vágy nem a fogyasztói társadalom terméke, hiszen ahogy a fent idézett bibliai versben olvassuk, az emberek már évezredek óta vágyakoznak a jobb után; valószínűleg ez mindig így is volt. Csak nem mindegy, hogy miben vágyunk a jobbra, illetve, hogy mit tekintünk jobbnak. Ha a gondolatainkat nagyon lefoglalják a körülöttünk lévő, földi dolgok, és ezekből akarunk mindig újabbat, többet, jobbat, akkor az önzésünket tápláljuk, és sok felesleges küzdelmet szerzünk magunknak, és fájdalmat okozunk másoknak. Ha lelki embereknek, hívőknek mondjuk magunkat, akkor ezzel a viselkedéssel meghazudtoljuk magunkat, és szégyent hozunk Istenre.

Ha viszont az igazán jobb után, a lelki, mennyei dolgok után vágyunk, és készek vagyunk áldozatot hozni, sőt, akár küzdeni is értük, akkor egyre önzetlenebbekké válunk és belső békességre találunk, a létünkkel, segítségünkkel, viselkedésünkkel örömöt okozunk másoknak, és Istent is jó fényben mutatjuk be (megdicsőítjük) az emberek előtt, mert egyre inkább olyanok leszünk, mint ő. Ha így történik, a fenti ígéret alapján Isten is örömmel ismerhet el minket hozzá tartozóknak, és a számunkra készített mennyei otthonokat is elfoglalhatjuk, amikor ennek eljön az ideje.

Te miben vágysz jobbra?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet