Amit eszel, azzá leszel!

A test lámpása a szem. Ha a szemed tiszta, az egész tested világos, de ha gonosz, a tested is sötét.

Gyermekkoromban az egyik kedvenc olvasmányom a Hahota, ez a negyedévente megjelenő könyvecske volt. Képregények, vicces vagy érdekes írások voltak benne, meg naptár és karikatúrák. Az egyik humoros rajzra máig is emlékszem: egy gyerek marhahús konzervet nyújt egy másik felé, és ez volt a kép alá írva: „Amit eszel, azzá leszel.”

A szervezetünk azt használja fel a maga felépítésére és működtetésére, amit megeszünk (és megiszunk). Ezért ha egészséges ételeket és italokat fogyasztunk, egészséges mennyiségben, akkor jó eséllyel leszünk egészségesek, és ennek a fordítottja is igaz, hiszen elég rendszeresen táplálkozunk.

Ugyanez igaz az értelmünk, gondolkodásunk, érzelmeink táplálására is. Csak ezt nem a szánkon, hanem elsősorban a szemünkön és fülünkön keresztül végezzük. A gondolatainkra, érzelmeinkre ható ingerek leginkább e két érzékszervünk segítségével érnek minket. Amit nézünk, hallgatunk, olvasunk, amilyen élmények érnek, az fogja meghatározni az élet különböző dolgaihoz való viszonyulásunkat: érzelmeinket, indulatainkat, indítékainkat, és így végül is a jellemünket.

„A test lámpása a szem. Ha a szemed tiszta, az egész tested világos, de ha gonosz, a tested is sötét.” Ha tiszta, építő, értékes dolgokkal foglalkozunk, akkor mi is tiszták leszünk, egyre tisztábbak. Jézushoz hasonlók. Ha viszont közönséges, vagy romboló dolgokat olvasunk, nézünk, hallgatunk, akkor ellenkező irányban fogunk fejlődni (már ha ez fejlődésnek nevezhető...). És egyre hasonlóbbak leszünk Jézus ellenségéhez.

Te kihez szeretnél hasonlítani? Így használd az idődet!
 
 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás

Micsoda az ember?