Haza. Szeretet.

Aki elfogadja parancsolataimat, és megtartja azokat, az szeret engem, aki pedig szeret engem, azt szeretni fogja az én Atyám; én is szeretni fogom őt, és kijelentem neki magamat.

Azt akarták, hogy legyen béke, szabadság, egyetértés. Egy jobb hazát akartak, és ezért készek voltak az életüket áldozni. Nemcsak szavakban hangoztatták, hanem cselekedeteik is ezt támasztották alá. A hazaszeretet nem pusztán üres frázis volt az életükben, hanem egy olyan fontos dolog, amiért megéri áldozatokat hozni.

„Az aradi vértanuk kultusza már a kivégzés napján elkezdődött, és áldozatuk jelképpé magasztosult. Jelképei ők a nemzeti szabadságért hozott áldozatnak, a nemzetiségi különbségekkel nem foglalkozó, soknemzetiségű ország hazafias összefogásának, hiszen Kiss Ernő és Lázár Vilmos örmény, Poeltenberg Ernő osztrák, Láhner György, Leinengen-Wessenburg Károly, Schweidel József és Aulich Lajos német, Knézich Károly horvát, Damjanich János szerb nemzetiségű volt. Csak négyen, Dessewffy Arisztid, Török Ignác, Nagysándor József (erdélyi), Vécsey Károly voltak magyarok. És jelképe az aradi 13 vértanú a szabadságharc és megtorlás névtelen több ezer áldozatának, akikre halál és börtönbüntetés, lefokozás, és a császári seregbe történő besorozás várt.” (Forrás: https://mnl.gov.hu/mnl/nml/az_aradi_vertanuk_emlekere)

Az igazi szeretet képes átlépni nemzetiségek, országok, világok, létsíkok határán. Az igazi szeretet cselekszik, nem marad meg csupán a szavak szintjén.

Istennek annyira fontos volt a szabadságunk, az életünk, hogy képes volt otthagyni a mennyet és emberré lenni értünk. Esendő, korlátolt, véges emberré, hogy a bűn rabsága helyett élhessünk az ő szabadságában.

Ilyen az igazi szeretet. Cselekszik, nemcsak szónokol. Tapintható, érezhető, átélhető.

Kívánom, hogy ezen a különleges emléknapon, Kedves Olvasó, közelebb kerülhess Istenhez, az ő szeretetéhez, áldozatához, és engedd magad abban a szabadságban élni, amit áldozatával kivívott számodra!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás

A legfontosabb nap