Isten jósága és kegyelme

Bizonyára jóságod és kegyelmed követnek engem életem minden napján, s az Úr házában lakozom hosszú ideig.

Már csak pár hét és kedves költöző madaraink, a gólyák elindulnak délre, afrikai telelőhelyeik felé. Hogy naptár, óra, térkép és GPS nélkül honnan tudják, hogy mikor és hová kell menni, majd visszatérni? Ez a madártani szakemberek izgalmas kutatási területe mindmáig.

Egy biztos, a gólya nemcsak a fenséges megjelenése, hanem nemes viselkedése révén a legtöbb országban nagy tiszteletnek és megbecsülésnek örvend. Megjelenik a népmesékben, népdalokban, címerekben, stb.

Tulajdonságai közül a legszembetűnőbb a hűsége és ragaszkodása párjához, a fészkéhez, melyhez minden évben először a hím tér vissza, majd rendbe hozza és várja a nőstény érkezését. Emellett önfeláldozóan táplálja, tisztogatja és oltalmazza utódait is.

A héber neve; chaszida, különösen beszédes, hiszen szógyöke a cheszed, annyit jelent: jóság, kegyesség, hűség, jámborság, vágyakozás, szerelmi ragaszkodás.

Nem véletlen tehát, hogy mind a rabbinikus irodalomban, mind a keresztény egyházatyáknál Isten atyai szeretetének és a jámborságnak a megtestesítője, vándorlása Krisztus mennybemenetelének és visszajövetelének előképe.

Amikor Dávid arról ír, hogy „Isten jósága (tov) és kegyelme (cheszed) követnek életem minden napján” ebben benne van, hogy az emberi életünk, akárcsak a gólyáké, egy állandó vándorlás.

Kegyessége (cheszed) nem abban áll, hogy nem enged eltévedni, vagy elfáradni, hanem abban, hogy „még ha a halál völgyében járok is, te velem vagy” azaz ragaszkodó szeretettel kötődik hozzánk és az elrontott dolgainkból is a legjobbat hozza ki, mert „akik őt szeretik, azoknak minden javukra van” (Róm.8:28)

A mai nagy kérdés az, hogy mire késztet téged a gólyák egymáshoz való ragaszkodása, egymásról való gondoskodása? Isten feléd való jósága és kegyelme téged is megtérésre indít? (Róm.2:4) Várod és felkészültél a vele való ’elköltözésre’?
„Még a gólya is, az égen, tudja költözése idejét, a gerlice, a fecske és a daru is vigyáz, mikor kell megjönnie, csak az én népem nem ismeri az Úr törvényét” (Jer.8:7)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás