Az életet adó mag

A jó földbe esett mag pedig az, aki hallja és érti az igét, és termést hoz: az egyik százannyit, a másik hatvanannyit, a harmadik harmincannyit.

Régóta hobbim a kertészkedés, és az utóbbi években sokat foglalkoztat a talaj minőségének kérdése. Megértettem, hogy nem csupán az fontos, hogy megfelelően mély legyen a termőréteg, vagy,  hogy a gyomok ne fojtsák el az elvetett haszon növényeket, hanem az is, hogy a talaj szervesanyagban és mikrobiális életben gazdag legyen. Az élő talajban levő gombák és baktériumok teszik felvehetővé a növények számára a tápanyagokat, méghozzá ideális időben, pontosan a növény szükségleteinek megfelelően. Sőt a hasznos gombák és baktériumok védik a növényt, erősítik az immunrendszerét. A talajéletet pedig a legjobban az élő növények tudják táplálni. Amikor a mag elkezd kicsírázni, akkor a kis gyökér-kezdemény szénhidrátot juttat a környezetébe és magához "édesgeti" a számára hasznos gombákat, baktériumokat. A növények nagy része később is a fotoszintézis során megtermelt szénhidrát 20-50%-val a györkérváladékai segítségével táplálja a talajban levő életet. A gyökerek, és ezek a parányi élőlények biztosítják azt is hogy jó szerkezete legyen a talajnak, ami pedig különösen fontos a jó vízgazdálkodás szempontjából. Egy jó szerkezetű talaj nagyságrendekkel több vizet tud befogadni és tárolni, mint egy szerkezet és élet nélküli. Ennek köszönhetően a szárazság kevésbé viseli meg a növényeket, stabilabb lesz a terméshozam.

A lelki üzenet szempontjából is sokatmondóak ezek a gondolatok: Isten szava táplálja a szívünkben azt a lelki életet, amely biztosítja, hogy az Ige átformáló hatalommal rendelkezzen életünk felett és a Lélek gyümölcsét teremjük...

Vigyázol-e szíved talajára, hogy bőséges termést hozhasson Isten Igéje életedben?

Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás