Mondjam, vagy mutassam?

Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.

Egy középiskolai tanárom egy órán idézett egy mondást, miszerint „aki tudja, az csinálja, aki nem tudja, az tanítja, aki meg még annyira sem tudja, az könyvet ír róla”. Ez nekünk nagyon tetszett, hiszen, mint erdész technikus diákoknak a gyakorlat volt az erősségünk, olyan mondta, aki tanította, és volt egy olyan tantárgyunk is, amit olyan könyvből tanultunk, amit olyan valaki írt, aki tanított is minket.

Mi könnyebb: beszélni valamiről, vagy megtenni? Elmondani valamiről, hogy hogyan helyes, vagy megmutatni, hogy hogyan kell tenni? Azt gondolom, hogy egyetértünk abban, hogy valamit megtenni általában sokszor nehezebb, mint elmondani. Pontosan ezért a leghitelesebb, legmeggyőzőbb az, ha valamit úgy teszünk, ahogy helyesnek tartjuk.

A kereszténység eredetileg egy lelki mozgalom. Krisztus követői azt tanították és úgy éltek, ahogy Krisztus tette és tanította őket. Gyűlölőik gyakran feljelentették őket, de a legkomolyabb vádak, amikben bűnösöknek találták őket azok voltak, hogy egy „tébolyban szenvedtek”: keresztényenek vallották magukat, Krisztust Istenként tisztelték, s hogy nem vettek részt az istenek imádatában és a császárkultuszban. Ugyanakkor feljegyezték róluk azt is, hogy „esküvel kötelezik magukat, … arra, hogy nem lopnak, nem rabolnak, nem követnek el házasságtörést, nem szegik meg esküjüket…” (Lásd https://romaikor.hu/romai_kultura/romai_levelezes/ifjabb_plinius_levelei/plinius_es_traianus_levelezesei_/cikk/ifjabb_plinius_es_traianus_levelvaltasa__a__keresztenyekkel_szembeni_banasmodrol )

Máskor meg azt írták róluk, hogy ezek (a keresztények) „nemcsak a maguk betegeiről viselnek gondot, hanem mieinkről is.”

Nem csak mondták, hogy hogyan helyes, hanem tették is. Nem csoda, hogy a jószándékú emberek számára annyira meggyőző volt az életük, hogy Tertullianus azt írta vádolóiknak: „Minél több embert kaszaboltok le közülünk, annál többen csatlakoznak hozzánk. A keresztények vére magvetés.” (Ellen G. White A nagy küzdelem 38.o.) S ez valóban így is volt sokáig.

Most nincsenek ilyen nehéz idők, a hívőket nem üldözik meggyőződésükért. A mi életünk ezekben a könnyű években ragyog úgy, hogy az emberek látják jó cselekedeteinket és ezért dicsőítik mennyei Atyánkat? A cél az, hogy így legyen.
Mondjuk és mutassuk!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás