Szolga vagy barát?

Többé nem mondalak titeket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az Ura. Titeket azonban barátaimnak mondtalak, mert mindazt, amit az én Atyámtól hallottam, tudtul adtam nektek.
 
Ez az ige nehezen érthető azok számára, akik Istent egy távoli nagy főnöknek látják, aki megteremtette világot benne az embert, majd pályára helyezte mindkettőt. És időnként, amikor a helyzet megkívánja, helyes irányba tereli a pályáról letért teremtményeit.

Mikor Jézus eljött erre a földre egy másfajta istenképet mutatott meg az emberiségnek. Istennek a legemberközelibb arcát mutatta be, hogy a legapróbb kétséget is eloszlassa ezzel kapcsolatban, hogy isten egy önkényes uralkodó lenne. Isten a megmentő Isten, Isten a megváltási tervnek a ki gondolója, és ő az, aki megteszi az 1. lépést a bajba jutott ember felé.

Ezért mondja Jézus, hogy bár Isten mindenek fölött úr, mégis sokkal fontosabb neki társnak tekinteni az embert, mint szolgának. Vajon miért? Mert, ha barátnak tekintjük Jézust, akkor sokkal könnyebb megtenni, amiket ő parancsolt nekünk. Egy barátnak szeretetből engedelmeskedünk, szeretetből teszünk dolgokat. Nem azért tesszük, mert a főnöknek meg kell tenni, mert egy alá fölérendelt viszony van közöttünk. Jézusnak nem a pozíciónk féltése, anyagi megélhetésünk miatt kell megtenni, amit ő parancsolt, hanem azért, mert a barátainak nevez minket. Az a feladat, amit Isten ránk bízott, csak akkor teljesíthető igazán, ha ilyen kapcsolatba kerülünk Jézussal.

Ha Istennek barátságos arcát ismertetem meg az emberekkel, akkor valószínűleg nyitottabbak is lesznek arra, hogy meghallgassák életükre vonatkozó tanításait. Ha egy ilyen istenképet képviselt volna a kereszténység, akkor mennyivel több lelkes hívő lenne ma ezen a világon. 

Legyél ma te is barátja Jézusnak, hogy másokat is barátságra tudj vezetni Jézussal!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás