Az élet vize

És a Lélek és a menyasszony ezt mondják: Jövel! És aki hallja, ezt mondja: Jövel! És aki szomjúhozik, jöjjön el; és aki akarja, vegye az élet vizét ingyen.

Gyermekkorom legszebb emlékei közé tartoznak a Zalakaroson a nagyszüleimmel töltött nyarak, ahogy húgommal együtt kedvünkre futkároztunk le-fel a szőlőben, ahogy reggelente elmentünk a papámmal az erdőbe gombászni. Ha becsukom a szemem, még most is magam előtt látom, és a számban érzem a keserűgombából készült gőzölgő gombapaprikás ízét.

És emlékszem arra is, hogy csatornázás híján vödrökkel és kannákkal a keresztutcában lévő kerekes kúthoz jártunk vízért, melynek kerekét gyerekként mindig mi is forgatni akartuk. No meg, hogy a nyári melegben az a finom, friss, hideg víz minden üdítőnél többet ért.

Milyen távolinak és hihetetlennek tűnik mindez manapság! Egyrészt, hogy a víz nem a csapból folyt, hanem úgymond el kellett menni, meg kellett dolgozni érte. Másrészt, hogy a kút vize a környékkel közös volt és ingyenes.

Akárcsak a Bibliában szereplő ’élet vize’, mely valóságos és jelképes víz is egyben. Szimbolizálja az elvesztett édeni állapot helyreállítását (lásd: az édenkert folyói), a keresztséget, az Isten szavát, az evangéliumot, az örök életet, magát Jézust (Ján.4:10-14), a Szentlelket (Jn.7:39), azaz minden olyan dolgot, áldást, amely Istentől jön és, ami összekapcsol Ővele.

De amit mai Igénk is hangsúlyoz; ez a víz nincs ránk erőltetve, Isten nem önti ránk, lelki infúzióként nem köti és tölti belénk akaratunkon kívül a mennyei áldásokat.  Ezért a vízért nekünk kell elmennünk a kereszthez. „Ha valaki szomjúhozik, jöjjön én hozzám, és igyék.” (Ján.7:37)

Uram! Köszönöm, hogy nem hagyod, hogy az irántad való szeretetem, lelkesedésem kiszáradjon, hogy a beléd vetett hitem elhervadjon. Köszönöm, hogy ma reggel is Nálad, az élet vizénél csordultig tölthetem a lelkem vedreit. Ámen.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás