Ismered őt?

Az én juhaim hallgatnak a hangomra, és én ismerem őket, ők pedig követnek engem. Én örök életet adok nekik, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből.

Jézus gyakorta használt példázatokat arra, hogy bemutassa küldetését, feladatát a körülötte élőknek. Ezek a példázatok ünnepélyesek voltak, hiszen tartalmuk főként a megváltást és az Istenhez való tartozást voltak hivatottak bemutatni. Nem azért volt ezekre a példázatokra szükség, mert Jézus ne tudta volna nagy szavakkal, teológiai eszmefuttatásokkal bemutatni célját vagy ne tudott volna szót érteni az emberekkel, épp ellenkezőleg. Arra vágyott, hogy környezete megismerje őt, közel érezzék őt magukhoz és erre a legmegfelelőbb eszköz a példázatokon keresztüli tanítás volt.

Talán az egyik legismertebb példázata a Jó Pásztor és a juhok története. Nézzük mit is szeretne üzenni számunkra…

Egy olyan világban, ahol a zaj már teljesen természetes és ahol a csend furcsának számít, valódi értelmet nyer ez a történet. Jézus itt arról beszél, hogy az övéi ismerik a hangját és amikor szólítja őket, akkor hallgatnak rá. Jézus hangja pedig egészen különleges. Nem fogod meghallani a füleddel, sokkal mélyebben kell figyelj. A szíveddel. Jézus hangját a szíveddel fogod meghallani és ehhez szívbeli elcsendesedés kell. Vannak napok, amikor nagyon nehéz elcsendesedni, mert az élet forgataga nem engedi. Éppen ilyenkor kell a leginkább megállni és figyelni. Ahhoz, hogy meghalld Jézus hangját ismerned kell őt és ahhoz, hogy megismerd, időt kell töltened a társaságában. Ez az ismerkedés egy hosszú folyamat lesz, talán egy egész élet munkája, de ha megismered őt, többet nem akarsz nélküle élni.

Ismerni Jézust biztonságot ad. Ismerni az ő hangját, nyugalmat ad. Az így szerzett tapasztalatok pedig megerősítenek és bátorítanak, hogy amikor nem találod a helyed és nyugtalan vagy, elég ha csendben maradsz és figyelsz. Ő szólítani fog, csak légy figyelmes.

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima