Erő, szeretet, józanság

Mert nem félelemnek lelkét adott nékünk az Isten; hanem erőnek és szeretetnek és józanságnak lelkét.

’Fight or Flight’ – ’Harcolj vagy Menekülj’ ez a két legalapvetőbb ösztönös reakció, amit a bennünket ért stresszhelyzetre legtöbbször adunk. Evangéliumi képpel élve, vagy levagdaljuk a másik fülét, mint tette azt Péter a Getsemánéban a főpap szolgájával, Málkussal, vagy lefagyunk és elfutunk, mint a többiek.

Azonban, a nehézségekkel való megküzdés kapcsán a kétezres évek elején Dr. Shelley Taylor egy új stresszválaszt írt le, melyet azóta más tanulmányok is igazoltak. Ezt a viselkedésmintát ’Tend and be friend’-nek, azaz ’Gondoskodj és barátkozz’-nak nevezték el és főként nőstény állatok esetében figyelhető meg, mikor veszély esetén egymáshoz kapcsolódva, egymás védelmét keresve, egyben egymásnak védelmet nyújtva összebújnak, ezzel úgymond megosztják a fenyegetést, a stresszt. (lásd: hölgyek esetében a problémák kibeszélése)

Ma, a halállal szembenéző apostol sorait olvasva szintén ezzel a megküzdési modellel találkozhatunk, amikor Pál arra biztatja a fiatal munkatársát, Timóteust, hogy legyen ’Jézus Krisztus jó vitéze’ (2Tim.2:3), aki nem fut el a megpróbáltatások elől, nem szégyelli sem az evangéliumot, sem pedig a őt a bilincseiben (2Tim.1:8). Ugyanakkor fizikai, vagy botor és gyerekes szópárbajt sem folytat (2Tim.2:23), hanem az evangéliumot hirdeti, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő (2Tim.4:2).

S mit jelent Pál intelme itt, egy lejáratott, elvilágiasodott, látszat keresztény világban nekünk?
Ne enged, hogy a félelem agresszívvá vagy bénává tegyen!
Ne félj! Ne bújj el!
Szeresd az Urat teljes elmédből!
Ez a józanság lelke, a gondolkodás, az Ige tanulmányozása, akár lefekszel, akár felkelsz, akár úton vagy…
Szeresd az Urat teljes szívedből!
Ez a szeretet lelke, amikor szavakkal és tettekkel továbbadsz másoknak egy darabot abból a szeretetből, amit Istentől kaptál. ’Tend and be friend’ – ’Gondoskodj és barátkozz’
Szeresd az Urat teljes erődből!

Ez az erőnek lelke, mely a leghétköznapibb tevékenységek, a mindennapi becsületes munka által mutatja be és dicsőíti a mennyei Atyát.

Legyen látható a hited!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima