A meghallgatott ima

„Éli erre így válaszolt: Menj el békességgel! Izráel Istene teljesítse kérésedet, amivel hozzá folyamodtál!”

Te voltál már nehéz helyzetben? Nehéz helyzet+ Istenben hívő élet + „jó” akarók? Veszélyes kombó. Ha hiszel Istenben és nehézség, akadály támad az életedben, akkor akadhatnak olyanok a környezetedben, akik azt hitetik el saját magukkal és veled is, hogy „azért büntet az Isten, mert…”, ugye tudnád folytatni?

Anna egy Isten-félő, Istenben hívő asszony volt. Férje, Elkána szintén kapcsolatban volt az Úrral, hiszen rendszeresen mutatott be Neki áldozatot és látogatta a templomot. Anna mellett volt még egy felesége, akitől gyermekei is születtek. Bár Anna volt az elsődleges feleség, mivel nem szült gyermeket, így Pennina rendszeresen bántotta, ingerelte és elakarta hitetni Annával, hogy Isten büntetése a gyermektelensége.

Az Író különös hangsúllyal hívja fel a figyelmet a fő mozzanatra: Anna nem hibás. Isten zárta be méhét. Ezek a szavak már sejtetik, hogy Istennek terve van Annával: nem megvetett, hanem kegyelembe fogadott, nem megalázott, hanem felmagasztalt. Elkána nemes szívvel állt Anna mellett. Szeretete nem hidegült meg. Ragaszkodásának számos jelét adta. Vígasztaló szavai a házastársi kapcsolat legmélyebb lényegére utalnak: „Nem többet érek én neked tíz fiúnál?”(1:8)

Anna lelke legmélyéig el van keseredve. Ez a keserűség válik imájának mozgatórugójává és ez lesz a kulcs Isten cselekvésének megindításához is.

Miután Anna elmondta Istennek kérését, a főpap, akit Élinek hívtak útjára bocsátotta: „Menj el békességgel!” (1:17). Ez az elköszönés megerősíti abban a reménységében, hogy Isten megadja szíve kérését. Anna megtalálta amit keresett. Szomorú és keserű szívvel jött az Úr elé, vidáman és örvendező szívvel távozott onnan. Anna olyan hittel rendelkezett, amelyet a Biblia „gyermeki hit”-nek nevez. Fontos, hogy ez nem a komolytalanságra utal, hanem a mélységre és megingathatatlanságra. Anna szíve gyermeki nagy hittel volt tele és ez a hit elegendő volt számára ahhoz, hogy tudja, Isten meghallgatta őt.

Lehetünk kellemetlen helyzetben hívőként és érhetnek atrocitások akkor is, ha nagy hittel rendelkezünk. Ez a történet ékes bizonyítéka annak, hogy semmi sem az, aminek látszik és a végére úgyis minden kisimul. Bármi is nyomasszon vagy bántson, vidd Isten elé és hidd el, hogy Ő csodát fog tenni az életedben!

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve