Lelkünk erős horgonya

Így ez a két változhatatlan tény, amelyekben lehetetlen, hogy Isten hazudjon, erősen bátorít minket, akik odamenekültünk, hogy megragadjuk az előttünk levő reménységet. Ez a reménység lelkünknek biztos és erős horgonya, amely behatol a kárpit mögé(...)

"Nekem bizonyíték kell, nem ígéret!"
Így szólt a mindenki által jól ismert dezodormárka szlogenje, ami az évtizedek folyamán csak egyre inkább bevésődik mindenki elméjébe, hogy adandó alkalommal onnan előugorjon. Hiszen ígéreteket minden nap kapunk: legyen szó a szoba kitakarításáról, a segítségről, egy telefonhívásról — az ígéretérnek nincs költsége, ezért gyakran meg is tesszük mi magunk is. De mi a helyzet azzal, amikor állni kell a szavunkat? Bizonyára te is ismersz szavahihetetlen embert. Ő az, akinek már a kérdéseire is csak legyintesz, és biztos lehetsz benne, hogy a nagy szavakat soha nem követik tettek. Az ilyenekre nem lehet építeni, az ilyenekben nem lehet bízni. Jobb, ha egyedül oldod meg a dolgot, mint ha az ígérgetőre vársz...

Pál apostol tengeren edzett ember volt. A Korinthusiakhoz írt második levél szerint (11:25) háromszor szenvedett hajótörést — a levél írása után pedig még egyszer, amit Az Apostolok Cselekedetei 27. fejezete örökít meg a számunkra. Ha valaki, ő tudja, hogy milyen fontosak a hajó biztonsági berendezései. Persze semmi komoly dologra ne gondoljunk, nem mentőmellényekről és mentőcsónakokról beszélek, de az alapok azóta se változtak. Érdekes módon, míg egy ókori lovaskocsi nem sokban hasonlít a Ferrari LaFerrarira, addig a hajók formájukat és alapvető működésüket tekintve sokkal kisebb ütemben változtak. Ez részben azért is lehet így, mert a tenger kegyetlenségei ellen vajmi keveset tehet az ember. Az egyik ilyen nagy múltra visszatekintő biztonsági szerkezet a horgony, ami szükség esetén (a lehetőségekhez mérten) stabil helyzetben tartja a hajót, akár a tenger közepén is.

Pál a fenti szakaszban a lelkünket a hajóhoz hasonlítja, amit az élet viszontagságai ide-oda hánynak, mint a tenger hullámai. Ám ennek a hajónak — a lelkünknek — is van, pontosabban lehet, ha élünk vele, biztonsági berendezése: a horgony, ami nem más, mint a reménység, ami két változhatatlan tényben teljesül. Abban, hogy az igazságos Isten ígéreteket adott nekünk és hogy esküvel vállalt kezességet, hogy az ígéreteit meg is tartja. Nézd csak meg Ábrahámot! Nézd csak meg a saját életedet!

Nézd meg a Húsvétot! Ha neked is bizonyíték kell, nem nem elégszel meg az ígéretekkel, akkor tekints fel a keresztre, ahol Isten egyértelmű bizonyítékát adta annak, hogy ígéretét (a megváltás ígéretét) véghez fogja vinni (esküvel vállalt kezességet). A kereszt a horgony, ami a lelkedet még a legzavarosabb tengerben is stabilan tartja. Az egyetlen biztonsági biztonsági berendezés, ami megmentheti az életed. Íme a bizonyíték. Ecce homo.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima