"Félőlényből egyszer és mindenkorra: Élőlény"

„Krisztus szabadságra szabadított meg minket, álljatok meg tehát szilárdan, és ne engedjétek magatokat újra a szolgaság igájába fogni.”

Pál levele a galatákhoz 5:1

Ennek nem lesz jó vége. Nagyon nem. El fog jutni a híre hozzájuk, vagy meghallják a saját fülükkel, hisz akkora hangon kiabálnak. Erre nem gondol senki? Még Ő sem? Sose volt körülötte ekkora csődület, és eddig akárhányszor királlyá próbálták tenni, mindannyiszor elment, otthagyta őket. Most miért tűri ezt? Hát nem látja, hogy ebből nagy botrány lesz? Én mondom, itt még vér fog folyni.

Minek jöttem fel az ünnepre? Miért nem maradtam otthon? Baj lesz ebből, meglátjátok! Hiába próbálom csitítani őket, valamelyik meg sem hallja, a többiek pedig csak legyintenek, és kiáltják tovább, hogy „Áldott a király, aki az Úr nevében jön! A mennyben békesség, és dicsőség a magasságban!” (Lukács evangéliuma 19:38)

Békesség… Na, az nem lesz itt. Meghallják, és ránk jönnek karddal és lándzsákkal, mert nekünk nem lehet királyunk, császárunk van. Mert nem vagyunk, és már nem is leszünk soha szabadok.

Hát itt mindenkinek elment az esze? Leveszik a felsőruháikat meg ágakat vagdosnak, hogy ne a poros úton baktasson szamarán a Názáreti. Fel fog tűnni nekik, és nekünk végünk. Még azt a kicsike nyugalmunkat is elveszítjük, amink eddig megvolt.

- Mester, nem gondolsz ezzel? „Mester, utasítsd rendre a tanítványaidat!”

- „ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak kiáltani.” Ezt az örömet nem lehet elnémítani. „Ne félj, Sion leánya, íme, királyod jön, szamárcsikón ülve.” (János evangéliuma 12:15)

És ezt komolyan gondolja. Semmi félelem nincs a szemében, tekintete örömet áraszt, de van benne valami megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan szomorúság is. Mint aki sokkal többet tud mindannyiunknál. Így hát követem. Idővel rámragad valami a tömeg izgatottságából, bár a szívem mélyén érzem még mindig azt a hideg, szorító érzést. Nem lesz ennek jó vége.

De nem folyik vér. Legalábbis aznap nem. Később is csak az Övé és két ócska bűnözőé. De az Ő szemében akkor sincs félelem, és ez valahogy elveszi belőlem az „Ugye én megmondtam!” diadalát. Hosszú idő telik el, mire összeáll végül valamelyest a kép. Hallgatom a halászok beszédét, látom, hogyan nő egyik napról a másikra a Názáretit hirdetők közössége, és egyre jobban értelmet nyer annak a pálmafás vasárnapnak az emléke.

Mert az a szabadság ünnepe volt. A szabadságé, amit Ő szerzett meg nekünk. Mert nem lehet félelemben élni, nem lehet attól rettegve tengetni a napjainkat, hogy vajon ki hallja meg, ki látja, ki mit gondol róla? Isten szabadságot adott nekünk az Ő vérével, és ezt már nem veheti el tőlünk senki. Hát kiáltsd te is: Hozsánna! És fogadd szívedbe az áldott Királyt!


 (U.i.: A címet adó idézet Békés Pál: A Félőlény c. könyvéből származik.)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima