Az üdvösség útja


"Őt szeretitek, pedig nem láttátok, őbenne hisztek, bár most sem látjátok, és kimondhatatlan, dicsőült örömmel örvendeztek, mert elértétek hitetek célját, lelketek üdvösségét."

Az evangéliumokat olvasva elénk tárul Jézus Krisztus élete. Felfedezhetjük az ószövetségi messiási próféciák beteljesedését, beleélhetjük magunkat az eseményekbe, mintha jelen lettünk volna. Magunk előtt láthatjuk annak életét, aki azt mondta magáról: „aki engem látott, látta az Atyát” (János 14.9) Őt szemlélve, s hallgatva Isten ígéreteit, megszülethet bennünk a bizalom és a szeretet Krisztus iránt. Eljuthatunk oda, hogy noha szemtől szembe nem találkoztunk vele, de szerethetjük őt hálás szeretettel, rábízhatjuk magunkat, s ennek nyomán szívünket átjárja a túláradó öröm.

Péter apostol összekapcsolja a szeretetet, a bizalmat, és az ujjongó örömöt, s azt mondja, hogy amikor ezeket átéljük, akkor közben elérjük a hitünk célját, lelkünk szabadulását, üdvösségét. A szeretet arra ösztönöz, hogy mindent átadjak neki, és teljesen rábízzam magamat. „Mert az az Isten iránti szeretet, hogy parancsolatait megtartjuk, az ő parancsolatai pedig nem nehezek.” 1János 5.3 Mint amikor egy gyermek örül, hogy együtt lehet a szüleivel, és örömmel engedelmeskedik nekik.

Mit tehetek akkor, amikor hiányzik belőlem az öröm, vagy kényszeredettnek érzem az engedelmességem? Szemlélhetem Jézust az evangéliumok segítségével, átgondolhatom milyen ajándékot kaptam halála és feltámadása által, s megkérdezhetem magamtól: visszatarthatok-e bármit attól, aki ennyire szeret.

Legyen áldott a napod!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet