A gyülekezet három funkciója

“Hálát adunk mindenkor Istennek, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyjának, amikor értetek imádkozunk, mivel hallottunk a Krisztus Jézusba vetett hitetekről és arról a szeretetről, amely valamennyi szent iránt él bennetek. Hálát adunk azért a reménységért is, amely készen van számotokra a mennyekben, amelyről már előbb hallottatok az igazság beszédéből, az evangéliumból. Mert ez hozzátok is eljutott, és ahogyan az egész világon gyümölcsöt terem és növekedik, ugyanúgy közöttetek is attól a naptól fogva, amelyen meghallottátok, és igazán megismertétek Isten kegyelmét.”

A bizottsági ülések a gyülekezeti élet fontos részét képezik. Itt fektetik le a gyülekezet megválasztott tisztségviselői azokat a terveket, amik a következő időszakban meghatározzák a gyülekezet fókuszát, feladatait, missziós és egyéb megmozdulásait. A héten én is részt vettem egy olyan bizottsági megbeszélésen, ahol egészen az alapoktól kezdtük a közös munkát. Úgy döntöttünk, a missziót csak úgy lehet hatékonyan végezni, hogyha meghatározzuk, hogy miért is létezik a közösségünk — mi a gyülekezet funkciója — így hát választ kerestünk erre a kérdésre.

Néha fals kép él a fejünkben arról, hogy Isten miért is alapította meg az egyházát itt a Földön. Van, aki személyes befolyását akarja növelni a hívek között, más jól elücsörög a sorok között, anélkül, hogy részt vállalna a feladatokban. Aztán olyan is van, aki lelkesen próbál elérni olyan embereket, akiknek reménységre van szüksége, de megint mások próbálják lebeszélni róla, hiszen a gyülekezet funkciója (ez utóbbi csoport szerint) a szentek gyülekezetének lenni. A különböző gondolatok közt pedig ember legyen a talpán, aki képes hatékonyan igazságot tenni.

Pál ember a talpán, és a kolosséi gyülekezethez írt levelének bevezetésében, (amit az imént olvashattál is) négy olyan dologért ad hálát, ami Kolosséban minden jel szerint megvan, és melyekre a gyülekezet funkciójaként tekinthetünk. Ezek a következők:

1. "hallottunk a Krisztus Jézusba vetett hitetekről" — A hit egy olyan összetevője a gyülekezeti életnek, ami nélkül nem volna egyház az egyház. Az Istenbe vetett bizalmunk az, ami megkülönböztet bennünket egy életmód egyesülettől, egy sportklubtól, vagy egy jótékonysági szervezettől. A hit az alapja mindennek, ami a gyülekezetben folyik. A gyülekezet funkciója ezt a hitet képviselni.
2. "és arról a szeretetről, amely valamennyi szent iránt él bennetek" — A hit mellett a szeretet is fontos összetevő, hiszen a tagok között ennek a szeretetnek kellene mértékadónak lenni, nem pedig az önös érdekeknek, vagy a sértődöttségnek. A gyülekezet funkciója a szeretet, elfogadás és befogadás kultúrájának megélése és terjesztése. (Ezért imádkozik Jézus is a főpapi imájában, ld. János evangéliuma 18:20-23)
3. "Hálát adunk azért a reménységért is, ... amelyről már előbb hallottatok ... az evangéliumból." — A hittel szorosan összefügg a reménység is, hiszen a hit (bizalom, istenismeret) kevés önmagában, hogyha azt nem kíséri az az áldott reménység, amit az evangélium ad nekünk. A gyülekezetnek nem a doktrínák terjesztése a funkciója, hanem a reménység hirdetése.

Hit, szeretet és remény. "Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet, e három; ezek közül pedig a legnagyobb a szeretet." (Pál első levele a korinthusiakhoz 13:13) Ha a gyülekezet e három alap érték mentén határozza meg önmagát és a funkcióit, mi is folytathatjuk, amit a kolosséi gyülekezet elkezdett, és valódi értéket tudunk képviselni a környezetünk számára.

"Mert ez hozzátok is eljutott, és ahogyan az egész világon gyümölcsöt terem és növekedik, ugyanúgy közöttetek is attól a naptól fogva, amelyen meghallottátok, és igazán megismertétek Isten kegyelmét."

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet