Az elveszett...

Ha valakinek közületek száz juha van, és elveszít közülük egyet, vajon nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a pusztában, és nem megy-e addig az elveszett után, amíg meg nem találja? És ha megtalálta, felveszi a vállára örömében, hazamegy, összehívja barátait és szomszédait, majd így szól hozzájuk: Örüljetek velem, mert megtaláltam az elveszett juhomat. Mondom nektek, hogy ugyanígy egyetlen megtérő bűnös miatt nagyobb öröm lesz a mennyben, mint kilencvenkilenc igaz miatt, akiknek nincs szüksége megtérésre.

Lukács evangéliuma 15.rész 4-7. vers

Mennyit ér egy bárány? Az interneten fellelhető hirdetésekből kiderül, hogy 25.000 és 100.000 Ft közt mozog az ára, attól függően, hogy mennyire fiatal vagy épp mennyire különleges fajtáról beszélünk. Az állat értékét tehát minden esetben több tényező is befolyásolja és attól függően, hogy számunkra melyik tényező a fontos, hozunk döntést a vásárlásról.

Milyen áldás, hogy a Jó Atya nem így mérlegel! Nem azt veszi figyelembe, hogy volt-e a mai nap rossz gondolatod vagy követtél-e el valamilyen bűnt. Nem. Ő nem ezek szerint néz.

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn.3:16) A Biblia aranyszövegét olvasva megtaláljuk az egyetlen kikötést, amelyet az Úr figyelembe vesz: a világon vagy! Nem azt nézi, hogy tettél-e nagy dolgokat az életben, milyen sikereket értél el és ha átjutsz a vizsgán, akkor értékes leszel a szemében, hanem azt nézi, hogy ember vagy és élsz, ez pedig épp elegendő számára ahhoz, hogy mérhetetlenül értékes legyél a szemében!

A példázat báránykája végül megkerült. A pásztor óvó, gondoskodó szeretettel ápolgatja, gyógyítgatja és végtelen öröm tölti el a szívét, mert meg lett az az egy, amelyik elveszett. Nem azért fontos számára, mert nincs másik, hiszen 99 még ott van, csakhogy azok vele vannak. A pásztor számára minden bárányka egyformán fontos, egyedi értékük van és így teljes a társaság.

Lehet, hogy vannak nálunk szebbek, okosabbak, találékonyabbak és még lehet sorolni, de olyan, mint Te és én nincs még egy! A világon vagyunk, Isten szemében drágák vagyunk és számára ennyi bőven elég ahhoz, hogy az értékünk olyan magas legyen, amely Jézus vérével méretik. Legyen ez a mai nap egy új kezdet, amikor belekapaszkodsz abba a szeretetbe, amelyet Isten érez irántad és amellyel körül ölel.

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet