A megtalált igazgyöngy

“Hasonló a mennyek országa a kereskedőhöz is, aki szép gyöngyöket keres. Amikor egy nagy értékű gyöngyre talál, elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt.”

Amiből csak egy van, az minden pénzt megér.

A pénz egy viszonylag egyszerű dolog. Ha a kifli 65 Ft-ba kerül a boltban, akkor távozáskor három darab 20 Ft-ossal és egy 5-össel ki tudom egyenlíteni a számlát. Azért is egyszerű, mert minden pénzérmére, sőt, még a papírpénzekre is ráírták az értékét. Az 5 Ft-os öt forintot, a 10-es tíz forintot ér — a 20.000 Ft-os pedig húszezer jó magyar forintot jelent minden újságárusnál és kávézóban.

Az 1933-as, dupla sasos húszdolláros viszont nem 20 dollárt ér, mert amiből kevés van, annak az értéke is magasabb. Így működik a numizmatika. A régi pénzekért — lévén, hogy régiek és ritkák — a névleges értéküknél sokkal többet, esetenként több százszorosukat is kifizetheti a gyűjtő, ha magáénak akarja tudni egyiket-másikat. Aztán ott vannak az elrontott, félrenyomott, vagy visszahívott pénzek is. Ha van drága érme, na akkor ezek igazán azok.

Ilyen az 1933-as, dupla sasos húszdolláros is.
Eredetileg 445.500 db-ot vertek belőle, de veretése után azonnal az összeset beolvasztották — illetve beolvasztották volna. Összesen huszonkét érme “élte túl” az olvasztást: kettőt az ország tartott meg, ezeket az Amerikai Nemzeti Történelmi Múzeum numizmatikai részlegén állították ki, húsznak pedig ismeretlen módon lába kélt. Ezek közül kilencet mára már elpusztítottak, és ha valaki követte a számolást, ez azt jelenti, hogy az 1933-as, dupla sasos húszdolláros a világ egyik legritkább pénzérméje: összesen tizenhárom darab létezik belőle, melyek közül csak egyetlen egy van magánkézben.

És hogy mennyit ér az 1933-as, dupla sasos húszdolláros? 7,5 milliárd forintot. Legalábbis ennyit fizetett érte 2021 júniusában egy magángyűjtő, amikor árverésen megvásárolta azt az egyetlen egy közkézen forgó példányt.

Amiből csak egyetlenegy van, az mindent megér: belőled egyetlen egy van, és Istennek megértél egy Egyszülött Fiút.
Az Isten országából is csak egyetlen egy van: az mit ér meg neked?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet