Az előítéletekről

"Ezért mondom neked: neki sok bűne bocsáttatott meg, hiszen nagyon szeretett. Akinek pedig kevés bocsáttatik meg, kevésbé szeret."

Lukács Evangéliuma 7. fejezet 47. verse


Ha olvasod az evangéliumokat, Jézus életének történeteit, láthatod, hogy sok előítélet vette őt körül.

- Mivel Názáret városából származott és ez a környék nemigen számított akkoriban jó hírűnek, az emberek gyakran előítélettel tekintettek rá: "Származhat-e valami jó Názáretből?" - kérdezték.

- Egyik első csodája volt, hogy a Kánai menyegzőn a vizet borrá változtatta. Sokan látták őt tanítványaival együtt lakomákon és a vezető vallási rendek gyakorlóival szemben - akik rendszeresen böjtöltek - az önsanyargatást nem tartotta elsődlegesnek. Ezért ráragasztották a "sok borivó" címkét.

- Rabbiként, tanítóként nem az előkelő emberek társaságát kereste, hanem az elesettekét. Gyakran látták őt megvetett emberekkel együtt, mint a vámszedők, leprás betegek, szegények, paráznák. Annak ellenére, hogy hirdette: "A betegeknek van szüksége az orvosra és nem az egészségeseknek!" - azt mondták róla: "Bűnösök barátja!"; azaz rossz társaságba keveredett ember.

Kevésbé gondolnánk, de ma is gyakran találkozhatunk hasonló előítéletekkel a kereszténységen belül és kívül is. Gondolj csak bele!

- Olyan környékről származol, ahonnan a legtöbben jövők börtönben végezték. Onnét, ahol az iskolák az országos rangsor legalján vannak, mert a tanulóik közül a legkevesebben jutnak be nevesebb, felsőbb intézményekbe. Olyan családból, népcsoportból való vagy, akiket a legtöbben elítélnek, de te mégis más vagy, mint a többség. Hogyan fogadnak az emberek, amikor megtudják ki vagy?

- Mielőtt megtértél és megbízható, becsületes hívő ember lettél az életed az ellenkezőjéről tett tanulságot. Vajon nem fogsz találkozni a "kutyából nem lesz szalonna" felfogással? Mennyien lesznek, akik kételkednek benned? Mennyien lesznek azok, akik a benned végbement változás számos jelét is tagadni fogják?

Ugye nem egyszerű?

Ma sok ember gondolja, hogy a vallás elsődleges helye a jó emberek között van. A templomba, imaházba való járás, nem fér össze a megvetettekkel való törődéssel. Mennyien tapasztalják nap, mint nap még hívő körökben is, hogyha hajléktalanokkal, börtönviseltekkel, függőkkel foglalkoznak, még saját hittestvéreik is furcsán néznek rájuk?

Pedig Jézus követésének lényege, hogy a kegyelem a teljes megváltozás ajtaját nyitja ki minden elveszett előtt. Azok előtt, akikre a társadalom már nem figyel, akiket legszívesebben elfelejtene. Persze nem ilyen nyíltan tesszük ezt. Örömmel önkénteskedünk az ételosztásnál a hajléktalanok körében; adunk kisebb nagyobb adományokat a rászoruló szegényeknek. De amikor megjelennek  a gyülekezetben, mégis gyakran zavarba jövünk, mert nem tudjuk mitévők legyünk.

Nem kell ennek így lennie! Jézus ezen szavaival elmondja nekünk a megoldást: Lásd meg a bűnösben, a megvetettben, az előítélettől sújtottban Isten szeretett gyermekét! Lásd be, hogy mindannyian az Isten adósai vagyunk, ki többé, ki kevésbé! De akik sokkal tartoznak, akik rászolgáltak hibáikkal megvetett voltukra, mennyivel inkább lesznek sokkalta hálásabbak, még nálunknál is!

Az orosz - ukrán háború idején érkezett hozzánk egy asszony egyedül. Ukrajnából jött, de orosz származással. Féltette a férjét, akit nem engedtek át a határon, csak sokkal később, sok-sok ima hatására. Nem volt semmije. A gyülekezet alagsorában egy kis szobában húzta meg magát. A gyülekezettől kapott ruhákat, ételt, szállást, ellátást, barátságot és szeretetet. Később a férje is. Isten segített. Pestre kerülhettek, munkájuk lett és ezért saját albérletük is. Azóta több alkalommal is visszalátogatott hozzánk. A mosolya és a szeretet a szemében, ahogy ránk néz, semmihez sem fogható!

Csak kövesd Jézust, mindezt megtapasztalhatod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet