Nincs "de" vagy "ha"


"Az apa viszont ezt mondta szolgáinak: Hozzátok ki hamar a legszebb ruhát, és adjátok rá, húzzatok gyűrűt az ujjára és sarut a lábára! Hozzátok a hízott borjút, és vágjátok le! Együnk, és vigadjunk, mert ez az én fiam meghalt és feltámadott, elveszett és megtaláltatott. És vigadozni kezdtek."

A Biblia egyik legismertebb példázata a tékozló fiú példázata. Szinte minden keresztény ismeri ezeket a sorokat. A fiú elhagyja az atyai házat, és szerencsét próbál, azonban nem jár sikerrel. Minden próbálkozása ellenére tönkremegy. Végül visszatér az apjához, reménykedve benne, hogy szolga még lehet belőle.

A történet végét olvassuk a fenti idézetben. Jézus elmeséli ezt a példázatot, és mindenki megdöbben. Abban a kultúrában, ahol ez a cselekedet halálos bűnnek számított, meghökkentő ahogy Jézus bemutatja az atyai szeretetet.

A történet üzenete egyszerű. Isten szeret. Nincs "de" vagy "ha". Az egész tanmese valójában nem a fiúról szól, vagy a testvérről, hanem az apáról. Istenről. Arról a személyről, aki megteremtett, aki gondot viselt rólad, aki szeretné, ha teljes emberként élnél Ő mellette. A történet központjában ez a gondolat áll, az Atya szeretetének teljes megnyilvánulása, ami nem függ a körülményektől. Nem függ az érdemektől és értékektől. Egyszerűen csak szeret, mert Ő maga a szeretet.

Ha ma úgy érzed, hogy eltávolodtál a Teremtőtől, és nem tudod hogy térj vissza hozzá, akkor jegyezd meg a következő mondatot: Isten szeret minden "de" és minden "ha" nélkül.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet