Keresztény Dress Code

 


„Ne hazudjatok egymás ellen, mivelhogy levetkeztétek amaz ó embert, az ő cselekedeteivel együtt. És felöltöztétek amaz új embert, melynek újulása van Annak ábrázatja szerint való ismeretre, aki teremtette azt.” 

Kolossebeliekhez írt levél 3. fejezet 9-10. vers

Nem a ruha teszi az embert! Vagy mégis? Bizony, akármennyire poszt-posztmodern világot élünk is, vannak olyan kimondott, vagy kimondatlan öltözködési szabályok, melyeket nem hágunk át. Pl. temetésre nem megyünk piros kisestélyiben, vagy az esküvőre sem öltözik feketébe a menyasszony.

Sőt, vannak olyan hivatalos rendezvények, ahol a meghívóra előre ráírják, hogy mi az alkalomhoz illő kötelező viselet, amitől nem szabad eltérni.

S hogy van-e valamiféle minden kereszténytől elvárt viselet?

A Biblia szerint van. A keresztény dress code azonban nem egy mindenki számára kötelező külső ruházatot ír elő, hanem figyelmünket a ruha alatti részre, a belsőnkre, a jellemvonásainkra, az érzéseinkre, a gondolkodásunkra irányítja.

Pál azt mondja, hogy keresztényként nem hordhatunk már az öltönyünk alatt, olyan ’belső ruhát’, mint harag, gonoszság, káromkodás, hazugság. Ezeket le kell vetni, és valami mást kell felöltözni; „öltözzétek föl a szeretetet, mint amely a tökéletességnek kötele.” (14. vers)

S milyen szép is lenne, ha ez olyan könnyen menne, mint ahogy ruhát cserélünk! Levesszük a gyűlölködést, az irigységet és soha többet nem vesszük fel.

Ahogy az apostol írja, ennek a ruhának cseréje a Jézussal való folyamatos kapcsolat által történik meg. Leginkább azáltal, hogy nem állunk meg az Óemberhez köthető rossz szokások levetésénél, - hiszen akkor meztelenek maradnánk - hanem fel kell öltöznünk az Új embert, azaz meg kell tanulni gyakorolni a krisztusi megbocsátást és a szeretetet.

Urunk, köszönjük, hogy leveszed rólunk a szennyes ruhát és a Te jellemvonásaidba öltöztetsz minket!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet