A békének neve van

 “Akinek szilárd a jelleme, azt megőrzöd teljes békében, mert benned bízik.”

Ézsaiás könyve 26. fejezet 3. vers


Olyan gyorsan változik minden. A munkám miatt egyik napról a másikra új környezetbe csöppentem. Nem teljesen ismeretlenbe, de akkor is… olyan gyorsan változik minden.

Az időjárás is ezt tükrözi. Nemrég még meleg nyár volt. Aztán hirtelen hideg lett, aztán eső, aztán megint meleg, majd mintha egy kicsi tavasz is lett volna, majd hideg, eső, eső, napsütés, kicsi meleg, és most kint ülök egy padon a téren, élvezem a kellemes, derűs, kora őszi időt, és gyönyörködöm a fák lombjában, a madárcsicsergésben, a kövek mintájában, és az erre járó emberek különbözőségében.

Bár most, hogy belegondolok, az a nyár már egy hónapja volt. Mintha csak tegnap lett volna. Vagy ezer éve. Kinek van ideje számolni?

Mert olyan gyorsan változik minden. És tudom, hogy nem csak nekem. De most épp nekem kell írnom néhány sort a békéről, és amikor annyi változás van, amihez alkalmazkodni kell, és csak kapkodom a fejem, azt sem tudva, hova figyeljek, nem érzem azt, hogy lenne időm a békéről gondolkodni. Nincs időm a békére.

Majd észbe kapok, és eszembe jut, hogy már 20 perce itt ülök a padon, és a békén merengek. Sőt, megélem. És rájövök, hogy ha nem éltem volna meg valamilyen módon a békét ebben az elmúlt néhány hétben, akkor már rég kirohantam volna a világból. Néha közelebb volt, néha távolabbinak éreztem, de akármilyen sok teher volt rajtam, aktívan kerestem a békés perceket, élményeket, a békét a gondolataimban és a lelkemben.

Mert a béke nem egyenlő az unalommal vagy a semmittevéssel. A béke nem jön csak úgy magától, ha kivárom, vagy elmenekülök az élet felelősségei alól. A békéért küzdeni kell. A békébe bele kell kapaszkodni és nem engedni el akkor sem, ha a körülmények, vagy a változás terhei miatt könnyű szem elől téveszteni. A béke az a biztos, változatlan pont a gyermek számára, amit a szülő erős keze jelent a változó emberalakok hömpölygő tömegében.

A Béke egy személy és neve is van: ő Jézus Krisztus, a szilárd kőszikla. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

A meghallgatott ima

Isten terve