Mézédes


„Lépes méz a kedves beszéd: édes a léleknek és gyógyulás a testnek.”

Példabeszédek könyve 16:24

Annyira tetszik ez a hasonlat, amit Bölcs Salamon használ ebben az igében, egyszerűen tökéletes. Hiszen manapság is milyen természetes gyógymódot ajánl a legtöbb ember abban az esetben, ha valakinek fáj a torka? (A sósvizes gargalizáláson kívül…) Egyél mézet! Igyál mézes teát! Mert a méz nemcsak finom, édes és ihatóvá varázsol minden gyógyteát, hanem természetes immunerősítő, baktériumölő és gyulladásgátló. A méz gyógyít. Akárcsak a kedves beszéd, ami jólesik a lelkünknek, és gyógyítja sebeinket.

Közel egy éve az egyik gyülekezetem lelkigondozó csoportjába meghívtam egy hölgyet, aki veszteségek feldolgozásában kíséri a hozzá fordulókat, hogy tartson a csapatnak egy előadást a gyászról, veszteségekről. Rendkívül érzékeny téma, és valljuk be őszintén, egy kicsit megfoghatatlan. Mert van, hogy nehéz megtalálni a megfelelő szavakat, amikor egy ismerősünk, barátunk elveszíti szeretettét, esetlennek érezzük magunkat, tehetetlennek, pedig olyan szívesen segítenénk, annyira szeretnénk könnyíteni a fájdalmát. Így a nagy igyekezetben előfordul, hogy olyat is mondunk, ami csak ront a helyzeten, sebeket okozunk a gyógyítás helyett.

Az általam említett hölgy előadása pont ebben adott iránymutatást, hogy jobban megértsük, mi a gyász, mi a veszteség, hogy ez egy teljesen természetes folyamat, mi az, amit végképp ne mondjunk, és mi az, amivel ilyenkor segíthetünk.

Már maga az előadás hallgatása felszabadító volt. Nemcsak amit mondott a terapeuta, hanem ahogy mondta. Amikor pedig a személyes tapasztalatainkat kérdezte, olyan tapintattal, őszinte kedvességgel, elfogadással és együttérzéssel fordult hozzánk, hogy hiába ez „csak” egy előadás volt, mégis megtapasztalhattuk, milyen is az, amikor valaki kísér minket a veszteségekkel való megküzdésben. „Lépes méz a kedves beszéd: édes a léleknek és gyógyulás a testnek.”

Ebben az igében arra hív ma reggel bennünket Isten, hogy kövessük ezt az utat! Legyünk kedvesek egymáshoz, együttérzők, elfogadók, tükrözze ezt a mi beszédünk is! Hisz annyi sebet lehet ejteni egy-egy jól irányzott beszólással, annyi fájdalmat okozhatunk egymásnak egy-egy cifra kommenttel, amit dühösen, elhamarkodottan, vagy éppen jól átgondoltan írunk. Annyi könny hullt már ezek miatt. Legyen ez másként!

Engedjük közel magunkhoz Isten elfogadó, átformáló szeretetét, hallgassuk a Biblián keresztül, ahogy Ő szól hozzánk, és beszéljünk mi is így egymással! Legyünk kedvesek, beszédünk gyógyítson, ne ejtsen sebeket!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet