Bölcs vagy?


„Kicsoda bölcs és értelmes közöttetek? Mutassa meg a magatartásával, hogy mindent bölcs szelídséggel tesz!”

Jakab apostol levele 3.fejezet 13.vers

Számomra meglepő, hogy mennyire különböző módon definiáljuk a bölcsességet, az értelmet. A legelterjedtebb meghatározás így hangzik: „az egyén azon képessége, hogy hosszú távú józan, igaznak bizonyuló döntéseket tud hozni.” Az igaznak bizonyuló döntéseket és azt, hogy ki okos és bölcs, az élet bizonyítja később. Látszólag elég nehéz megítélni, hogy ki rendelkezik bölcsességgel, hiszen egy ügyetlennek tűnő ember is rendelkezhet azzal a értelemmel, amivel egy életrevalónak tűnő vezető rendelkezik. A látszat sokszor csal…ezt már megtanultuk.

A Biblia viszont nem erre a látszólagos, mutatós bölcsességre gondol. Azt üzeni, hogy a bölcsesség nem a láthatatlan, megfoghatatlan módon mutatkozik meg, hanem cselekedetekben, amelyeket a bölcsesség indít, irányít, vezérel.

A Biblia mélyrehatóan foglalkozik a bölcsességgel bemutatva ezzel azt, hogy mennyire fontos része kell legyen életünknek, azon belül is keresztény mivoltunknak. Az Írás utalásokat tesz arra, hogy bölcs és okos ember az, aki embertársaival szelíden, türelmesen, jóságosan, kedvesen, barátságosan bánik. Az ilyen fajta bölcsesség Krisztustól eredeztethető, aki maga is gyakorolta ezt földi életében.

Ezek fényében a következő jellemvonások figyelhetők meg a felülről jövő bölcsességgel rendelkező embereknél: a.) tiszta a szívében és lelkiismeretében, b.) békeszerető a szó bibliai értelmében, c.) vitás helyzetekben nem erőszakos vagy makacs, hanem törekszik a jóra, d.) engedelmes és Isten oldalára áll, e.) irgalmas, észreveszi a másik embert illetve annak szükségleteit és szeretettel körül fogva segíti őt.

Lehet, hogy felmerül benned a gondolat, hogy talán nem tartod meg mindet. Lehet, hogy nem vagy mindig békeszerető vagy előfordul, hogy nem tiszta a lelkiismereted, esetleg nem figyelsz embertársadra. Ezek azonban emberi dolgok. Hiszem azt, hogy Isten képessé tud tenni az igazi bölcsességre.

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet