Élet ítélet által


„De az Úr örökké trónján ül, fölállította bírói székét.”

 

Hogyan éreznéd magad, ha idézést kapnál a bíróságra, mint vádlott, miközben tudod, hogy joggal vádolnak? Mennyire várnád a tárgyalást, és az ítélet kihirdetését?

Azt hiszem sokan vannak úgy, hogy szívesen hallanak Isten szeretetéről, de az ítéletről már nem annyira, mert a vád és a büntetés jut róla eszükbe. Pedig a Bibliában az Isten uralkodásáról és bírói ítéletéről szóló szakaszok is az evangélium részei.

Isten uralma (trónja) örökkévaló, mert szeretetre, igazságra és jogosságra épül. Egyetlen hatalom sem állhat fenn örökké, amely irgalmatlan és igazságtalan. Lehet, hogy egy ember életéhez viszonyítva túl hosszú a regnálása, de nem lesz örökkévaló. Ez reménységet adhat nekünk, amikor elnyomást, igazságtalanságot, szeretetlenséget látunk magunk körül.

Isten bírói tevékenysége nem csupán a végső igazságszolgáltatásra korlátozódik. Az ítélet halasztása (felfüggesztése) vö. Róma 2.4, 2Péter 3.9; az adósságot kifizető kezesről (vö. Kolossé 2.14, Galata 3.13) való gondoskodás, az adóslevél érvénytelenítése ugyanúgy része. Így válhat az ítéletről szóló üzenet személyes reménységünkké. Hiszen Isten ad kegyelemidőt nekünk a megtérésre, és adta a legdrágábbat, szeretett fiát megváltónak és kezesnek értünk, hogy bűnadósságunkat kifizesse. Te is kaptál kegyelemidőt! Krisztus a te adósságodat is rendezte! Mire indít ez ma téged?

Legyen áldott a napod!




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet