Isten beszédének ereje


"Mert ahogyan az eső és a hó lehull az égből, és nem tér oda vissza, hanem megöntözi a földet, termővé és gyümölcsözővé teszi; magot ad a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek, ilyen lesz az én igém is, amely számból kijön: nem tér vissza hozzám üresen, hanem véghezviszi, amit akarok, eléri célját, amiért küldtem.” 

Ézsaiás könyve 55. fejezet 10-11. verse

Az idei nyár a megszokottnál lényegesen szárazabb volt az ország legnagyobb részében. Emiatt sokat kellett locsolni, és így is sokfelé ki volt sárgulva a fű. De az igazi kár, amit a csapadékhiány okozott, a mezőgazdaságban jelentkezett. Sok szántóföldi növény, zöldség és gyümölcs lényegesen kevesebbet termett, mint általában; és nagy területeken nem termett semmi. Két hete az ország délkeleti csücskébe is megérkezett az eső, és volt, aminek még jó volt, de sok termény esetében már későn jött, nem segített semmit.

Egy ilyen nyár után talán jobban meg tudjuk érteni, hogy mit akar kifejezni Isten az Ézsaiás próféta által közvetített üzenetben, amikor a mindent felüdítő esőhöz hasonlítja beszédét. Isten szava nélkül olyanok vagyunk, mint a sárguló fű: éppen csak létezünk, vegetálunk, de még ha teszünk is jó dolgokat, ez az igazán fontos dolgok szempontjából sokkal kevésbé nevezhető életnek, mint amikor meghalljuk a hangját, odafigyelünk rá, és törekszünk összhangban élni vele. Ha nem hallgatunk rá, akkor sokkal kevesebb olyan „jó” lesz az életünkben, ami másoknak is „jó”, és nem csak nekünk. Ha azonban odafigyelünk arra, amit Isten mondani akar nekünk, akkor termékenyek leszünk: életünk termése mások életét teszi örömtelibbé, ízesebbé, ahogy a szántóföldi növények termése is.

Több olyan emberrel beszélgettem már, akik öt-hat-hét évtizedet töltöttek el „vegetálással”, és csak idősödő korban kezdtek odafigyelni Isten szavára. Ők sajnálták az elpocsékolt éveket, fájt nekik, hogy lelkileg sokkal gyümölcsözőbb életet is élhettek volna – de nem így történt. Ők az esőt – Isten beszédét – még éppen időben meghallották ahhoz, hogy ne fogyjon el életidejük értelmetlenül, de sokan vannak olyanok is, akik egyáltalán nem hagyják Isten szavát munkálkodni az életükben.

Hogy van ez a te életedben? Isten szava eléri célját, azt, amiért ő küldi hozzád?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet