Öröm és békesség




 „Uram, te vagy Istenem! Magasztallak, dicsérem neved, mert csodákat vittél véghez, ősrégi terveket, való igazságot.”

Ézsaiás könyve 25.fejezet 1.vers

Szokták mondani, hogy „Ne igyál előre a medve bőrére!”, ismerős? Az emberek általában különböző csoportokra oszthatók, ha az öröm megéléséről van szó. Vannak, akik már azelőtt nagyon boldogok, amikor még csak a lehetősége van meg a jó kimenetelnek. Vannak azok, akik miután megtörtént az örömteli dolog, akkor sem feltétlen tudnak örülni, mert rögtön az esetleges buktatókat veszik számításba. Örömük nem felhőtlen, pedig akár lehetne is. Természetesen  vannak kivételek, hiszen van olyan, aki pont akkor és úgy örül, ahogy az várható és nem gondolja tovább a helyzetet. Egyszerűen csak megéli a pillanatot.  

Ézsaiás előre ivott a medve bőrére, ahogy a mondásunk tartja. A fenti szöveg ugyanis egy előre megírt ének, mégpedig egy öröm ének, ami akkor fog elhangzani, amikor Isten elvégezte a szabadítást. Az ének alanya a nép, aki épp szenved, elnyomásban él, nincstelen. Folyamatos a visszatekintés Isten ígéreteire és tudják, hogy szabadítását hamarosan bevégzi. Hitük a nehéz körülmények ellenére sem tűnt el. Bizonyára voltak nehezebb, rosszabb pillanataik, de a valódi bizonyosság, hogy elhitték Isten ígéretét az, hogy már a szabadítás előtt felkészültek az örömre és a szabadságra.

A jókedv pedig ragályos, ahogy mondani szokás. Izrael népe a boldog ének közepette másokat is magával vont és már nem csak ők énekeltek, ujjongtak és örültek, hanem a többi népek is rázendítettek az öröm éneklésre. Későbbi diadaluk idején visszaemlékeztek erre a hitre és a bizalomra, amit Isten ígéretébe vetettek. Így a győzelem is sokkal édesebb volt.

Lehet, hogy helyeztünk jelenleg nem rózsás. Az is lehet, hogy életünk most nem a fénykorát éli és vannak sötét pillanatok. Izrael életében is voltak sötét pillanatok, sőt mi több, Jézus életében is voltak sötét pillanatok, emlékezzünk csak a Getsemáne-kerti jelenetre, amikor imádkozik az Atyához. Fájdalma és magánya leírhatatlan. Vért izzadt. De felülemelkedett rajta, mert tudta, hogy tettének jó kimenetele lesz. Bízzunk mi is Istenben, mert nála semmi sem lehetetlen!

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet