Én is ember, te is ember


„Amikor Jézus az Olajfák hegyén ült, odamentek hozzá tanítványai külön, és ezt kérdezték: Mondd meg nekünk, mikor lesz ez, és mi lesz a jele a te eljövetelednek és a világ végének? Jézus így válaszolt nekik: Vigyázzatok, nehogy valaki megtévesszen titeket! Mert sokan jönnek majd az én nevemben, és ezt mondják: Én vagyok a Krisztus! – és sokakat megtévesztenek.”

Máté evangéliuma 24:3-5

Drága jó Édesanyánk sokszor mondta nekünk, amikor veszekedtünk a bátyámmal, hogy „Egyikőtök 19, a másik meg egy híján 20.” És utána meg arról folytattuk a vitát egy darabig, melyikünk az egy híján 20… Időbe telt, mire megértettük mindketten, hogy a két szám teljesen egyenlő. (Azért nekem még utána is sokáig az egy híján 20 hangzott jobban.)

A mai alapigénkben Jézus felhívja a tanítványok figyelmét arra, hogy vigyázzanak, mert lesznek olyan emberek az Ő visszajövetele előtt, akik azt állítják magukról, hogy ők többek, ők urak, megváltók, és ezt a felhatalmazásukat Istentől kapták. Pedig mindez hazugság, de sajnos sokan hallgatni fognak rájuk.

Ha a világ történelmét nézzük, számtalan példát fel tudunk hozni arra, amikor ez bekövetkezett. Amikor karizmatikus emberek politikai, katonai vagy vallási vezetőként százakra, ezrekre, sőt, milliókra voltak hatással, a történetek pedig mindig tragédiába futottak, hatalmas sebeket hagyva országok, népek és világunk életében. 

De gondolkozzunk kisebben is! Mert igen, ez a veszély, amire Jézus hívta fel követői figyelmét, ma is itt van közöttünk. Mert ma is vannak olyanok, akiket gondolkodás nélkül követnek mások, akik egészségtelenül nagy hatással vannak mások életére, akik visszaélnek a hatalmukkal, és olyanok is, akik úgy gondolják, mindezt Isten nevében teszik.

De Isten nem ilyen. A mi Istenünk az életét volt kész odaadni értünk. A mi Istenünk nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy Ő szolgáljon értünk, nekünk, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet. A mi Istenünk az, Aki lehajol a leggyengébbhez, és felsegíti a porból, Aki megérinti az érinthetetlent, és gyógyulást hoz fájdalmai helyébe. Aki kegyelmet ad a bűnösnek, és egy új életre indítja el. Aki előtt nincs különbség ember és ember között, Aki számára mindannyian, nemre, korra, társadalmi, faji hovatartozásra, szexuális orientációra nézve egyenlően értékesek vagyunk.

Az Apostolok cselekedeteiben olvashatsz egy történetet, amiben Péter apostol Kornéliusz, a római százados házába tért be, a százados pedig a lábai elé borult, és imádni akarta őt. Péter erre felemelte a századost és ezt mondta neki: „Állj fel, én is ember vagyok!”

Ember, aki veled egyenlő, ember, akinek hozzád hasonlóan a magasságos Istenre, nem pedig egy másik, magát sokkal többnek gondoló emberre van szüksége. Ember, aki tévedhet, aki hibázhat, akinek vannak határai. Ember, akit Krisztus megváltott.

Hát legyünk ilyen emberek, és éljünk józanul ebben a világban!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet