Kék, vagy piros?


"Tanúul hívom ma ellenetek az eget és a földet, mert elétek adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot. Válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is!"


A Mátrix (1999) minden idők egyik legnagyobb hatású filmjeként került be a köztudatba, és okkal. Ha még nem láttad, vagy hallottál a film cselekményéről, dióhéjban elég annyit tudnod, hogy a távoli jövőben járunk, amikor egy hekker (Neo) tudomást szerez róla, hogy minden, ami körbeveszi, — a helyek, ahol jár, az ételek, amiket eszik, az emberek akikkel találkozik — mind-mind csupán számítógépes szimuláció részei, és nem a valóság. Születése óta egy számítógépes programban él az emberiség túlnyomó részével együtt. A szimuláción kívüli valóság mindeközben az, hogy a világ felett a robotok vették át az uralmat, és az emberiséget ebbe az általuk kreált ál-valóságba száműztéj. A történet egy pontján főhősünk találkozik Morpheusszal, az emberiség utolsó szabad lázadóinak vezetőjével, aki döntés elé állítja: visszatér a boldog tudatlanságba, a számítógépes szimulációba, vagy inkább választja a valóságot, ami elkeserítő és harcokkal teli, de legalább tehet valamit az emberiség — és önmaga — szabadságának visszanyeréséért? Talán mondanom sem kell, hogy főhősünk melyiket választja.

A film döntéseket jelképező két piruláját (a kéket és a pirosat) nekünk is felajánlja Isten. Abban a végtelen kiváltságban van részünk, hogy szabad akarattal rendelkezünk, így Isten is tiszteletben tartja, bárhogyan döntsünk is: azt is, ha azt választjuk, hogy a bűn boldog tudatlanságában folytatjuk tovább, és az emberiség nagy többségéhez hasonlóan sodródunk a valóság szimulációjában, de azt is, ha ebből ki szeretnénk lépni, és a jót, az Istennel való életet választjuk.

A mai kérdés ez: te melyik piruláért nyúlsz?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia