Mit jelent felnőttnek lenni?

 


"Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére"

Efézusi levél 4. rész 13. vers


Emlékszem, mennyire vártam éretlen kamaszként, hogy végre 18 legyek. Akkor majd azt tehetek, amit csak akarok! Én dönthetek mindenben, hova megyek, mit csinálok és kivel. Koromnak megfelelően csak egy dolog érdekelt: a teljes szabadságom.

De vajon mi az érettség valójában? Mit jelent felnőttnek lenni?

Később, a Bibliából megértettem, hogy kapcsolataimban akkor lehetek valójában az, ha döntéseimen túl a felelősségvállalásomban is függetlenné tudok válni a szüleimtől. Ez azt is jelenti, hogy önállóan tudok gondot viselni magamról és szeretteimről is. Aztán később, már gyakorló hívő emberként találkoztam ezzel a szöveggel, ami azt mondja: akkor leszel felnőtt, ha hitben is, Isten ismeretében is felnőtté válok. Sokan, amikor még ismerkedünk az Isten szavával, újból gyermekké változunk egy kis időre, akárhány évesek is leszünk. Újra beülünk az iskolapadba és tanulunk Jézusról, Jézustól. Ekkor szükségünk van egy komoly, megbízható lelki vezetőre, akinek a szavát el is fogadjuk, meg is értjük. Vagyis hallgatunk rá. A közös alkalmak alatt aztán elsajátítjuk lassan a hívő élet alapjait. Megtanuljuk hogyan imádkozzunk, hogyan olvassuk a bibliát. Mit gondoljunk a világ dolgairól. Mi a helyzet a próféciákkal és még nagyon sok mindent. De ekkor már elértük a Krisztussal ékeskedő kort? Nem. Mert ez elméleti ismeret a gyakorlat nélkül mit sem ér. Nem csak hinnem kell, hogy kicsoda Isten, nem csak tudnom kell róla dolgokat, hanem el kell jutnom odáig, hogy a nevében cselekedjem. Hisz ez volt Teremtőnk eredeti szándéka is az emberrel! Amikor megalkotta az első emberpárt azt akarta, hogy úgy uralkodjanak a Föld minden részén és a teremtett világunk felett, mint ahogyan Ő teszi a világmindenség felett. Ez pedig komoly feladat.

A Minden6ó című filmben a főszereplő bicskája is beletörik ebbe, amikor a városából hozzá érkező imákat hallgatva elfárad és minden kérésre IGENnel felel, csakhogy nyugta legyen. Mondanom sem kell, kitör a káosz. Több tucat embernek lesz ötöse a lottón, mindkét csapat nyer a mérkőzésen, ami elvileg lehetetlen és még sorolhatnánk. Vagyis ahhoz, hogy az Ő nevében tudjunk döntéseket hozni nem csupán elméletileg kell ismernünk őt és nem csupán egy két gyakorlati praktikát illik alkalmaznunk. Személyes ismeretre, állandó kapcsolatra van szükségünk.

Pál arra tanít bennünket, hogy ne legyünk ebben sem türelmetlenek, mert itt sem megyünk ezzel semmire sem, csakúgy, mint a felnőtté válásban. Ez egy folyamat az életünkben, amit nem szabad siettetnünk. Egyszer majd megtörténik és meg is kell történnie, de a titok abban van, hogy a Vele való kapcsolatomat építem. Folyamatosan a Krisztussal való kapcsolatomon dolgozom. Akkor döntéseim is egyre jobbak lesznek és az életem is egyre méltóbbá válik Őhozzá.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia