Titkok és kinyilatkoztatások


 "A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi, a kinyilatkoztatott dolgok pedig a miénk és a fiainkéi mindörökké, hogy teljesítsük ennek a törvénynek minden igéjét."

Mózes ötödik könyve 29. fejezet 28. vers

Az titkos összesküvések mindig is megmozgatták az emberiség fantáziáját. Egyrészt azért nem hagyja nyugodni az embereket az ilyen összeesküvés, mert ezekből kihagytak engem, pont engem! Másrészt azért is, mert titkos, és ugyebár, az amit nem tudunk, szeretnénk megtudni. Így nem csoda, ha az emberiség története tele van nemcsak tikos összeesküvésekkel, mint a híres Sub Rosa összesküvés, de sosem létezett, és a valóságnak teljesen  ellentmondó elméletek is szárnyra keltek. A XXI. században pedig egyenesen dúskálunk bennük! Az összeesküvés-elmélet vagy más néven konteó olyan politikáról és társadalmi folyamatokról alkotott vélemény, amely feltételezi, hogy csak részleteiben nyilvánosságra került vagy egyenesen eltitkolt események, cselekmények mögött egy érdekcsoport tudatos szervezkedése áll. Ahhoz, hogy ezt elhitesse, kombinál köztudott tényeket és híreke, titkos, nem ismert részletekkel, amiket ő maga tudni vél. A nyilvános tényeket pedig olyan logikával és meggyőződéssel adja elő az összeesküvés hívő, hogy hamis következtetései teljesen hihetőnek tűnnek. 

Habár izgalmas lenne taglalni, hogy mi áll ennek a pszichológiai és lelki jelenségnek a mélyén, inkább nézzük meg, hogy ki volt az első összeesküvés gyártó! Ez nem más volt, mint maga Lucifer, Isten egyik leghatalmasabb főangyala! Azt híresztelte, hogy az csak látszat, hogy Isten a szeretet, hiszen ő egy kényúr, aki megköveteli alattvalóitól a feltételen engedelmességet, és a feltétlen fegyelmet. A törvényei is erről szólnak, ráadásul ha nem úgy cselekszünk ahogyan ő akarja, akkor visszaélve hatalmával, megbüntet. Azt állította, hogy Isten csak eljátsza a jóságát azért, de valójában csak a hatalmát tartja fenn mindezzel. És mindehhez Lucifer olyan jól mutatott rá a valóság egyes részleteire, hogy még az angyalokat is elhitette Ádámról és Éváról nem is beszélve.

Az összeesküvés elméleteknek csak egy nagy ellensége van: a valóság! Sátán is nehezen magyarázza ki magát azóta, hogy Jézus Krisztus meghalt a kereszten. Persze aki hinni akar a saját maga kreálta világban az nehezen ismeri be, hogy tévedett, és akár addig is eljut, hogy inkább belehal az elméletébe, mintsem változtasson álláspontján! 

A titkos összesküvés elméletekből való gyógyulás leghatásosabb gyógyszere a valóság. Ahogyan mai igénk mondja: "A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi..." - és ez jól van így! Ő mindent tud és mindent kezében tart, és nekem nem kell izguljak sem nem kell aggódjak a tikos dolgok miatt. Biztonságban vagyunk, bízhatunk a jövőben, mert Isten kezében van a világ sorsa! Mindeközben pedig mi is kaptunk egy hatalmas lehetőséget, ami legalább ilyen jó hír: "...a kinyilatkoztatott dolgok pedig a miénk és a fiainkéi mindörökké, hogy teljesítsük ennek a törvénynek minden igéjét." Kaptunk egy életet, amely a szeretet törvényének szolgáló megvalósítása lehet.  Egy olyan valóság, amit megment bennünket mindenféle beteges és személyiséget megnyomorító elmélet rabságától: "Senkinek se tartozzatok semmivel, csak azzal, hogy egymást szeressétek, mert aki a másikat szereti, betöltötte a törvényt. Mert ez a parancsolat: „ne paráználkodj, ne ölj, ne lopj, ne kívánd a másét”, és bármi más parancsolat ebben az igében foglalható össze: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!” A szeretet nem tesz rosszat a felebarátnak. A szeretet tehát a törvény betöltése." - javasolja Pál apaostol (Róma 13:8-10.)

Légy ma Isten gyermeke a szabadság tökéletes törvénye által!

Merj szeretni!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet