Te kit választanál?


"... Istennek kell inkább engedni, hogynem az embereknek"

Apostolok cselekedetei 5. fejezet 29. verse

Sokan gondolhatják, hogy ritkán kerülünk olyan helyzetbe, hogy választanunk kellene Isten akarata és a sajátunk között. Ennek két oka lehet. Az első, hogy nem igazán fontos számunkra, mit akar Isten. Ilyenkor egyértelmű a választás, járjuk a saját utunkat és kész. Eszünkbe is ritkán jut, hogy esetleg másként kellene. Gondolom a legtöbben, akik ezt a blogot olvassátok nem ebbe a csoportba tartoztok. De ha mégis, olvass tovább kérlek!

A második, hogy természetesnek gondoljuk azt, hogy mi már Isten útján járunk és ezért azt gondoljuk, hogy Isten is biztos azt akarja, amit mi akarunk. A Biblia szerint Isten valóban annyira jó, kedves és velünk törődik, hogy biztos azt akarja, ami számunkra a legjobb. A kérdés csak az, hogy mi tudjuk-e azt, hogy mi számunkra a legjobb?

Ismerek keresztény embereket, akik Jézus ígéretére hivatkozva ("Aki kér az kap."), rendszeresen imádkoznak általuk vágyott dolgokért. Még tapasztalatlan hívőként találkoztam egy kedves testvérrel, aki arról mesélt, hogyan kapott valaki buzgó imádságára autót, mert kérte; vagy házat, mert kérte. Csak hinnünk kell, és már is teljesül! - ez volt a varázsszó. Olyan ez, mint amikor két focicsapat csatára is azért imádkozik, hogy gólt rúgjon és győzzön, de egymás ellen játszanak. Kinek az imáját hallgatja meg Isten? Vagy amikor a nagy háborúkban minden oldalon az Ő segítségét kérték céljaik megvalósításához. Vajon kinek az imája hallgattatott meg és miért? És még sorolhatnám.

Ma már tudom, hogy a mi Urunk nem egy kívánság automata, ahová pénz helyett bedobom az imámat (és/vagy a jó cselekedeteimet) és hipp-hopp máris teljesül a vágyam. Nem, mert Ő valóban tudja, hogy mire van szükségem és azt kapom tőle. Ezért az én dolgom is az, hogy Tőle kérdezzek, az Ő akaratát tudakozzam, mert akkor leszek biztonságban, ha rá hallgatok.

És igen! Mi is kerülhetünk olyan helyzetbe is, mint az apostolok az idézett igeszakasz szerint, hogy választaniuk kell és még a választásuk sok hátránnyal is járhat, ha nem az emberek akarata szerint döntenek. Péter bátor volt. Istent választották. Ha végig olvasod a történetet belátod, hogy megérte. A legnagyobb kérdés mégis az, hogy a saját életedben, amikor az egyik oldalon ott van amit szeretnél, amit mások is támogatnak vagy követelnek rajtad; a másikon pedig csak az, amit Ő mond: akkor te kit választanál?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet