Boldog, aki olvassa és akik hallgatják


"Boldog, aki felolvassa, és boldogok, akik hallgatják ezeket a prófétai igéket, és megtartják azt, ami meg van írva bennük: mert az idő közel van."

Jelenések könyve 1. fejezet 3. vers

Talán hallottad már, hogy a Biblia minden idők bestsellere, vagyis az a könyv, amiből a legtöbbet nyomtattak és adtak (és ajándékoztak) el, amióta létezik könyvnyomtatás. Egyes becslések szerint 1815 óta körülbelül 6,000,000,000 darabot. Jelenleg is minden évben a Biblia a legnagyobb példányszámban készített könyv. 

Nem beszélve arról, hogy nincs még egy könyv, amelynek az olvasásához és tanulmányozásához annyi okos készülékekre készített alkalmazás volna, mint a Bibliához. Csak az egyik ilyet (YouVersion’s Bible App) több mint 400,000,000 alkalommal töltötték le 2019-ben. 

Igazán bátorító, szép számok… De azért elgondolkodtam: amellett, hogy a Biblia bizonyára a legnagyobb példányszámban létező könyv ma a bolygónkon, vajon a legolvasottabb is? Vajon az a könyv, amely a legnagyobb hatással van olvasói életére? Talán igen. 

De miért jó olvasni a Szentírást? Sok embertől hallottam azt, hogy megnyugtatja, ha olvassa. Sokan mondták már nekem azt is, hogy gyakran találtak benne vigasztalást, mások azt, hogy megismerték belőle Istent, vagy útmutatást találtak benne olyan problémákra, amikkel éppen küzdöttek. Talán ezek a leggyakrabban említett okok, amik miatt szívesen olvassák a Bibliát.

János apostol egy kicsit más irányba tereli a figyelmünket: azt mondja, hogy azért jó olvasni, mert boldoggá, áldottá teszi azt, aki felolvassa, akik hallgatják és megtartják, ami meg van írva "a prófétai igékben". A prófétai igék alatt a Jelenések könyvét érti, hiszen ennek a bevezetőjében olvassuk a fenti mondatot. Ez az írás azonban a Biblia összefoglalása, ezért van az, hogy minél jobban ismerjük a megelőző könyveket, annál jobban megértjük a Jelenések üzenetét is. Ezért túlzás nélkül mondhatjuk, hogy amit János apostol erről a részéről írt, az az egész Bibliára érvényes: boldog, aki olvassa, hallgatja és megtartja, ami meg van írva benne, mert az idő közel van. Vagyis nem egy elvont, elméleti írás - még a Jelenések könyve sem -, hanem egy, a jelen útvesztőiben eligazító, és a jövőre, arra a bizonyos "közeledő időre" felkészítő gyakorlati kézikönyv.

Ha így olvassuk, és törekszünk megvalósítani a ma, személyesen nekünk szóló üzeneteit, útmutatásait, arra jövünk rá, hogy valóban jó segítség a vágyott boldogság felé vezető úton. Kívánom, hogy te is tapasztald meg ezt velünk! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet