1%


"Ha valakinek közületek száz juha van, és elveszít közülük egyet, vajon nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a pusztában, és nem megy-e addig az elveszett után, amíg meg nem találja?" 


Egy százalék. Egyáltalán nem tűnik soknak. Az egy százalékos hibahatárra azt mondjuk, hogy "pontos", ha csak "százból egy alkalommal" történik valami, az ritka. Ha egy kiló kenyér egy százalékkal könnyebb, mint egy lennie kellene, (tehát csak 990 gramm) nem megyünk reklamálni a pékhez, ha a fizetésünk egy százalékkal csökken, csupán pár ezer forintról beszélünk. 

Komoly különbségek vannak azonban az "egy százalékok" között is. Mert míg eddig pénzről és lisztről beszéltem, addig az "egy százalékos halálozási ráta," "egy százalékos gyülekezeti létszámcsökkenés" vagy "a népesség egy százaléka" mögött hús-vér emberek állnak. Ha a koronavírus "csak" egy százalékos halálozási rátával bírna (valójában inkább közelít a háromhoz) akkor is 700.000 halottról beszélnénk (így pedig már kétmilliónál tartunk, és folyamatosan növekszik a szám). Amikor a gyülekezetünk létszáma "csak" egy százalékkal csökkent az előző évhez képest, akkor az száz főnél csupán egyetlen személyt jelent. Nem tűnik soknak. 

De mi van, ha te egy vagy a 700.000-ből, vagy te vagy az, aki megkeseredtél és otthagytad a gyülekezetet? És mi van akkor, ha egy szeretted a "százból egy alkalom"? 

Most mennyire tűnik kevésnek az egy százalék? 

Isten nem dobálózik a százalékokkal, főleg akkor nem, ha azok téged jelölnek! Ő, a tökéletesség megtestesítője egy százaléknyi hibahatárt sem enged meg magának. Ahogy az a pásztor, aki minden egyes bárányát nevén szólítja, és utána megy annak az egynek is, aki a kilencvenkilenc mellől elkóborolt, úgy megy utánad — szeretteid és ellenségeid után is — amikor elkóboroltál Tőle. Nincs "járulékos veszteség", nincs "mérési pontatlanság." Hiszen emberekről, az ő teremtményeiről van szó. 

Hogy mit jelent ez a számomra? Azt, hogy nincs olyan ár, amit a szeretet ne volna hajlandó megfizetni — és Jézus meg is fizette. Ha pedig ezen a szemüvegen keresztül nézem a statisztikát, akkor ha egyetlen százalékkal is vissza tudjuk szorítani a megbetegedések arányát, megéri beoltatnom magamat. Hogy egyetlen százalék se éhezzen, megéri adakozni. Hogy egyetlen százalék se kallódjon el Jézus mellől, megéri imádkozni. Hiszen Jézusnak is ez a célja. Ő utánamegy annak az egy százaléknak is — bármily kicsi részről legyen szó.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia