Az Úr napja előtt


"Gondoljatok szolgámnak, Mózesnek a tanítására, azokra a rendelkezésekre és a törvényekre, amelyeket általa parancsoltam egész Izráelnek a Hóreben! Én pedig elküldöm hozzátok Illés prófétát, mielőtt eljön az Úr nagy és félelmetes napja. Az atyák szívét a gyermekekhez téríti, a gyermekek szívét az atyákhoz, hogy pusztulással ne sújtsam a földet, amikor eljövök."


Az elmúlt körül-belül tíz évben berobbantak a mozivászonra azok a filmek, melyekben emberfeletti erővel bíró hősök ("szuperhősök") hasonlóan legyőzhetetlen ellenségek ellen harcolva mentik meg a világot. Minden évben megjelenik egy — vagy néha több — film, melyekben egy-egy ilyen hős szerepel, de néhány évente, és ez a műfaj rajongói számára a katarzis, ezek a hősök összeállnak egyetlen film erejére, és közösen harcolnak a gonosz ellen. Ha te még nem láttál ilyen filmet, bizonyára akkor is tudod, miről beszélek, a Bosszúállóknak, vagy az Igazság Ligájának nagy visszhangja van a világ minden táján. Valami hasonló esemény történik az Ószövetség utolsó verseiben is.

Malakiás próféta könyve az utolsó ószövetségi könyv a protestáns biblia felosztása szerint, a mai Reggeli Dicséretünk pedig ennek a könyvnek az utolsó szavait idézi. Emlékeztet bennünket Mózesre, aki Isten üzenetét és rendelkezéseit hozta le a Hórebről, és Illésre, akit Isten ígérete szerint (ugyan jelképesen csupán, de) elküldi újra, hogy még mielőtt az "Úr nagy és félelmetes napja" bekövetkezne, helyreállítsa az emberi kapcsolatokat. Jézus magát Keresztelő Jánost azonosítja ezzel az "Illéssel", amikor János üzenetet küld neki a börtönből. (Máté evangéliuma 11:14).

Malakiás, Mózes, Illés, Keresztelő János. Mintha az Ószövetség utolsó verseiben mindenki együtt lenne, aki csak számít. Számomra a legfontosabb tanulság ebben a versben pontosan ez: a világon mindenki, legyen szó tanítóról, vezetőről, prófétáról, papról, lelkészről, mindenki, akit Isten küld el, azért fáradozik, hogy a megváltás művét előbbre vigye. Így volt ez Malakiással, aki Isten üzenetét adta át, Mózessel, aki a törvényre tanította a népet, Illéssel, akin keresztül Isten bemutatta a hatalmát, és Keresztelő Jánossal, aki azért jött, hogy utat készítsen magának az eredeti szuperhősnek, Jézus Krisztusnak.

Az Úr napja még előttünk áll, nem tudjuk, mi fog történni addig. Éppen ezért nagy és félelmetes. De egy biztos: Isten terve készen áll, és nem hagy bennünket magunkra — már összeállította azt a "szupercsapatot" aki segít neki véghezvinni a tervét. Nekünk csak bíznunk kell benne, és bátran kivenni a saját részünket. Ebben bátorít bennünket Malakiás.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet