Kegyelemből, hit által


"Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." 

Pál levele az efézusiakhoz 2. fejezet 8-9. vers

A világon semmi sincs ingyen - ez az egyik azok közül a bölcsességek közül, melyeket felnőve hamar megtanul az ember. Ha pedig mégis ingyen adnának valamit, annak valószínűleg az értéke is pontosan annyi, amennyit fizettünk érte: semmi. Senki nem kopogott még az ajtónkon azzal, hogy ingyen kapunk egy sportautót. Ha mégis megtörténne, csupán két lehetőség volna: az egyik, hogy valójában nincs ingyen, csak nem ismerjük (még) a szerződés kisbetűs részeit, vagy a másik, hogy az autó tényleg ingyen van, de igazából nem is ér semmi pénzt. Mert ami tényleg érték, annak arányosan magas ára van.

Annyira megtanultuk ezt a bölcsességet, hogy már elvonatkoztatni sem tudunk. Fizetni kell a televízióért, az internetért, a vízért, az energiáért, gyakorlatilag a levegővételért is, mert ami ingyen van, az a) mégsincs ingyen, vagy b) pont annyit is ér. És mivel a saját bőrünkön tanultuk meg, az említett bölcsességet mindenhol alkalmazzuk: valaki szívességet tesz nekünk, és az első gondolatunk, hogy vajon mit akar majd cserébe? Vagy amikor bennünket kérnek meg valamire, rögtön azon kezdünk gondolkozni, hogy "megéri-e nekünk?" Vagy ami még rosszabb, elkezdünk az üdvösségünkre is ilyen módon gondolni.

Mert az üdvösség — az örök élet és minden, ami azzal együtt jár — értékes dolog. Mondhatjuk, hogy a legértékesebb, amit kaphatunk. Emberek milliói képesek vagyonokat kifizetni azért, hogy csak egy-két évvel meghosszabbíthassák az életüket. Az örök, a végtelen az egy-két évnél végtelenszer több, így az értéke is végtelenszer nagyobb. Ha pedig végtelenül értékes, akkor (a fenti logikát követve) nekünk is meg kell szakadnunk abban, hogy elnyerjük azt. De legalább is csinálni kell valamit, hogy megérdemeljük.

Mert semmi nem lehet ingyen. Maximum olcsó. Leárazott. Bár "olcsó húsnak híg a leve", az üdvösség pedig nem olcsó hús. Értékes. Drága. 

A jó hír? Már ki van fizetve. Az ára nem a te bankszámládat terheli. Ajándék. Kegyelem. Hit. Hűség. Nem a miénk, hanem Jézus Krisztusé. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia