Börtön helyett remény

 

“És íme, az Úr angyala odalépett hozzá, és világosság támadt a cellában; oldalát meglökve felébresztette Pétert, és így szólt hozzá: Kelj fel gyorsan! És lehulltak a bilincsek Péter kezéről.”


A börtönök kegyetlen helyek. Lényegtelen, hogy a cella acélból és betonból, kételyekből és félelmekből, vagy esetleg ítéletekből és sérülésekből áll. A börtönök kegyetlen helyek. Azt hiszem nem mondok butaságot, ha azt mondom, hogy egyikünk sem szeret rabságban lenni, mégis a napjainkat rácsok között éljük.

Most, amikor egy vírus fenyeget bennünket állandóan és emiatt a társadalmunk fele retteg, a másik fele nem vesz tudomást a veszélyről. Bármelyikbe is tartozunk, börtönbe zár minket. A tudatlanság, a félelem, vagy a könnyelműség börtönébe. Semelyikünk sem mentes a rácsoktól, csak máshogy éljük meg.

Péter egy fizikai börtönben rekedt. A történetéből tanulhatunk.
1. Ahol Isten megjelenik, ott nem lehet sötét. Mit jelent ez? Akik Istennel járnak, nem élhetnek sötétben. Akik Istennel járnak, azok árasztják a fényt. Azok a reményt kell képviseljék a legsötétebb órákban is.
2. “Kelj fel gyorsan!” Ne késlekedj! Ne várj semmire! Ha Isten reményt adott neked, az nem azért van, hogy neked milyen jó legyen. Péter amint kiért a cellából nem elmenekült, hanem a városba ment, és elmondta mindenkinek, hogy Isten milyen csodálatos.
3. A bilincsek lehullanak, és a kapuk kinyílnak. Isten számára egy lakat nem akadály. Egy kapu nem az út vége. Az ami számodra legyőzhetetlen akadály, Istennek egy szavára félreáll az útból.

Isten célja nem az, hogy ketrecbe zárjon, hanem hogy szabaddá tegyen. Legyen szó félelemről, vagy hamis biztonságérzetről, ezek a bilincsek fogságba ejtenek. Isten meg akar szabadítani, hogy józan követője legyél, aki a reményt képviseli!

Kelj fel, és lépj ki a ketrecedből Istennel!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia