Hinni kell


"Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni; mert a ki Isten elé járul, hinnie kell, hogy Ő létezik és megjutalmazza azokat, akik Őt keresik."

Zsidókhoz írt levél 11. fejezet 6. vers


Ma az emberek többsége spirituális, azaz hisz Istenben. Ugyanakkor sokan elutasítóak a vallások iránt. Úgy gondolják, hogy a lényeg a sajátos gondolkodásmód, a saját út járása. "Hiszek Istenben a magam módján" - mondják. Ez nem jelent mást, minthogy vannak elképzeléseim Istenről, de nem meghatározható ennek a hitnek sem az alapja, sem az Istennel való kapcsolat intenzitása. Az alap lehet keresztény, keleti, filozófikus, de leginkább az adott személynek tetsző, különféle nézetek és ideológiák ötvözete. Az intenzitás pedig a "tudomásom van felőle" kijelentéstől akár a személyes kapcsolat mélységéig is terjedhet. Ez utóbbiban motiválhat bennünket leginkább, hogy milyen közel érezzük magunkat Istenhez.

A legtöbb ókori ember meg akart felelni istenének és tetszeni akart neki. Az ő motivációjuk lényege legikább a vágyaik teljesülésének a lehetőségében rejlett. A pogány gondolkodás szerint ugyanis ehhez el kellett nyerniük a felsőbb hatalom jóindulatát, amit általában valamilyen áldozattal, jócselekedettel érhettek el.

Amit a fennti szövegben olvasunk forradalmi változást jelentett ezen gondolkodásmódhoz képest. Az apostol a hitre és nem a cselekedetekre teszi a hangsúlyt, ami nagy különbséget jelent.

Hinni az Isten létezésében. Nem kellett személyes közösség, nem kellett hit ahhoz, hogy a pogányok biztosítsák maguk számára az istenek segítségét. Biztonsági politikával igyekeztek elnyerni a legtöbb fontos istenség pártfogását, ezért csupán áldozatokat vittek több oltárra, is, majdcsak könyörül az egyik, vagy segít a másik. Nemleges válasz esetén is azt gondolták, hogy az ajándék volt kevés, esetleg nemtetsző. A vallás eképpen való gyakorlása nem mélyítette el a kapcsolatot az emberek és természetfeletti uraik között. A célbaérkezés csupán a kölcsönösségen múlt. Ha adok valamit, ami elég, akkor ők is megteszik, amit kérek. Igen, jól érzékeled kedves olvasó, hogy ez eléggé rideg és üzleties gondolkodásmód. A zsidókhoz írott levél szerint azonban az Isten tetszését elnyerni leginkább azzal ehet, hogy benne, mint személyes Istenemben hiszek. A kapcsolat első lépése a Vele való közösség létrehozása. Keresni Őt.

Már Jézus elmondta tanítványainak, hogy ennek mennyire örül az Atya. "Aki keres, az talál. Aki zörget, annak megnyittatik, aki kér, az kap." - tanította. Nem azon múlik a siker, hogy te mit adsz a tetszésért (jóváhagyásért, segítségért) cserébe, hanem azon, hogy keresed a Vele való kapcsolatot, beszélgetsz Megváltóddal, hallgatod szavait, amit a Biblia olvasásával is meg tudsz tenni.

Érdemes Istent az általa megszabot úton megközelíteni, a hit útján. Így célba érhetünk!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet