Megváltásunk ára

 


„Tudván, hogy nem veszendő holmin, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg a ti atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből; Hanem drága véren, mint hibátlan és szeplőtlen bárányén, a Krisztusén: Aki eleve el volt ugyan rendelve, a világ megalapítása előtt, megjelent pedig az idők végén ti érettetek,” 

(Péter első levele 1. fejezet 18-20. vers)

Még tavasszal, a járvány kirobbanásakor jelent meg Sztojcsev Iván egy érdekes írása a HVG-ben; Hány forintot ér egy ember élete? Szabad ilyet kérdezni? címmel.

A szerző megállapítja: „Az életek megmentésének nagy ára van – ezt láthatjuk most is, amikor világszerte országok gazdaságai állnak le, hogy megállítsuk a koronavírus terjedését. Ilyen helyzetben a szokásosnál többen figyelnek fel azokra a közgazdászokra, akik egy élet értékét próbálják pénzben kifejezni. És szívesen kiáltják ki közellenségnek őket, pedig a közgazdaság egyik legrégibb kérdése az: lehet-e számszerűsíteni, mennyit ér egy élet?”

Majd beszél a biztosítókról, akik meghatározzák ki mennyire kockázatos ügyfél, vagy azon közgazdászokról, akik azt mérlegelik, hogy azon lélegeztető gépre rakott ezrek élete, vagy egy egész nemzet gazdasága, megélhetése fontosabb.

És a cikkben szerepel egy szám is: Mennyit ér egy ember élete tehát? „Körülbelül két és fél milliárdot.”

Micsoda? Ez nagyon kevés! Nincs az a pénz, amit a szeretteink, a gyermekeink, a szüleink életéért ne fizetnénk ki.  Értük minden vagyonunkat odaadnánk, még hitelt is vennénk fel, sőt saját szerveinket is áruba bocsátanánk, ha kell.

No persze ez a két és fél milliárd lehet túl sok is, ha azokra a csövesekre gondolunk, akik felelőtlenül, csak saját önző vágyaiknak élnek, akik egy kis tablettás borért képesek kést vágni a másikba, akik csak élősködnek a társadalmon. Az ő életükért még százezret sem adnánk.

Mai Igénk a mi torz értékítéletünk, a mi hamis mérlegünk helyett Isten értékelését tárja elénk, mely szerint nincs értéktelen és értékesebb ember. Megváltónk ugyanannyit sírt, tűrt, szenvedett mindannyiunkért.

A kérdés már csak az: Számodra mit jelent ez a fizetség? És, hogy ennek fényében, hogyan tekintesz saját és mások életének értékére?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia