Javadra van


„A törvény tehát szent, a parancsolat is szent, igaz és jó.”


Pál levele a rómaiakhoz 7. fejezet 12. vers


Sosem felejtem el az első KRESZ órámat. Sok-sok halogatás után láttam neki végre autós iskolát keresni. Találtam is egyet, ahol mondták, hogy épp aznap kezdődött egy tanfolyam, de holnap még becsatlakozhatok. Így is lett, másnap reggel már ott ültem a tanfolyamon.


Mit ne mondjak, az első alkalmon sok(k) volt az információ, jobbkéz-szabály, kinek van elsőbbsége, körforgalom, balról érkező villamos, megkülönböztető jelzés, sebességkorlátozás, műszaki problémák, stb... De ami igazán ledöbbentett, az az volt, hogy az oktató szerette ezt a számomra érhetetlen rendszert. Magától értetődően abszolút tisztában volt a szabályokkal, nem tudtunk olyat kérdezni tőle, amire ne adott volna helyes és érthető választ. Mindent fejből mondott, azonnal. És látszott rajta, hogy szereti ezt csinálni. Érti és értelmesnek találja ezeket a szabályokat, és nem volt teher számára évek óta oktatni ebben a témában. Élvezetesek voltak az órái, és lépésről lépésre már nekem sem tűntek olyan átláthatatlannak ezek a szabályok. 


Megtanultam és aztán a gyakorlatban is megtapasztaltam, hogy hasznosak és jók, a védelmünket szolgálják, hogy ne forduljon totális káoszba a közlekedés. Csak be kell(ene) őket tartani. Ha a közlekedési szabályokról el tudjuk ismerni, hogy jók, és a hasznunkra válnak, mennyivel inkább igaz ez Isten törvényére.


Az Ő rendelkezései jók, igazak, szentek. Azért vannak, hogy megvédjenek, és hogy a tekintetedet ezeknek a szabályoknak a Megalkotójára emeljék. A Tízparancsolat nem a boldogságod gátja, nem bilincs a személyes szabadságodon, hanem egy korlát, ami megóv attól, hogy a vesztedbe rohanj. Minden sorából a szeretet sugárzik, ami téged és a másikat is féltve ölel körül. Védi a lelkedet, az Istennel való kapcsolatodat, a józan eszedet (lásd: szombat, mint nyugalom napja, mert valljuk be, neked is szükséged van pihenésre, feltöltődésre), a házasságodat, a családi és baráti kapcsolataidat, az életedet. Betartani csak úgy lehet őket, ha az Alkotójukkal való kapcsolatra koncentrálsz, és akkor Ő vezetni fog a helyes úton, a szeretet parancsa szerinti csapáson. 


Ez a járvánnyal terhelt időszak új kihívások elé állít minket, ezért azt hiszem, most még fontosabb, hogy Isten törvényét elővegyük és szem előtt tartsuk. Ma egészen különleges módon tölthetjük be, hogy szeresd felebarátodat, mint magadat. Új formát öltött például az élet védelmére vonatkozó rendelkezés, a másik jó hírnevét óvó parancsolat, a szülők, és velük együtt az idősebb generáció védelmének rendelete. 


Ma reggel itt a lehetőség, hogy megállj, és gondolkodj Isten törvényén egy új nézőpontból. Te hogyan fogalmaznád meg “2020-specifikusan” a tízparancsolatot? 


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet