A jó munka gyümölcse

“Akiről azt látják, hogy ügyesen dolgozik, az biztosan a királyok szolgálatába fog állni, nem marad az alacsony rangúak szolgája.”


Egy anekdota szerint volt egy szabó, aki gyönyörű öltönyöket varrt. Minden alkalommal, ha csak egy cérna szál lógott, vagy nem volt pontosan a helyén, akkor inkább kezdte elölről. Csak tökéletes volt számára elfogadható. Ostobaságnak tűnik, még a fia is értetlen állt mellette a műhelyben. Egy nap megkérdezte apját, miért így dolgozik. A szabó mélyen a fia szemébe nézett, és azt mondta:
- Minden öltönyt így varrok, mintha nem embernek, hanem istennek várnék. Istenhez pedig csak a tökéletes elég jó.

Mennyivel másabb ez a gondolat mint a mai gondolkodásmódunk. Abban a korban, amikor az a lényeg hogy minél többet adjak el, és nem az, hogy minél jobbat, ez egy érthetetlen szemlélet.

A Biblia gondolkodásmódja is hasonló. Salamon tanácsokat ír le. A világ legbölcsebb embere megosztja ezt az egész világgal. Salamon egy bölcs ember. Pont ezért körül vette magát tehetséges emberekkel. Az a király, aki olyan emberekkel dolgozik, akik szorgalmasak, és ügyesek, a legnagyobbá válhat. Minden lehetősége megvan rá, hogy a legjobb legyen. Salamon életében is ezt látjuk.

Ez volt a király oldala, de mi a hétköznapi emberé? Ha én kamatoztatom a tudásom, és törekszem a legjobbra, az tud előrejutást eredményezni. Ha a munkahelyemen egy szalmaszálat sem teszek keresztbe anélkül, hogy a főnök utasítana rá, természetes, hogy nem fognak felfigyelni a képességeimre. Törekedj rá, hogy a legjobbat add!

Isten alkotott egy tökéletes világot. A végtelenül kreatív Isten készített egy változatos univerzumot számunkra. Mi azzal tudjuk ezt viszonozni, hogy Hozzá méltó módon végezzük a munkánkat. A feladatunk semmivel sem kevesebb, mint az, hogy törekedjünk a tőlünk telhető legjobbra. Lehet hogy itt a Földön nem kapunk érte előléptetést, vagy jutalmat, de majd Isten országában a világegyetem királya szolgálatába állhatunk.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet