Amikor a kicsi nagy, és a nagy kicsi

"Aki tehát megalázza magát, és olyan lesz, mint ez a kisgyermek, az a nagyobb a mennyek országában."

Máté evangéliuma 18. fejezet 4. verse

Egy olyan kultúrában, ahol a „Valósítsd meg önmagad!”, a „Mert megérdemlem!”, az „Ez nekem is jár!” a népszerű, gondolkodást formáló jelmondatok, az alázatnak nem sok értéke van. Sőt, a megalázkodás kifejezetten nemkívánatos viselkedés, legfeljebb csak a kiszolgáltatottak, a gyengék, a simulékonyak szoktak megalázkodni. Megalázni valakit, ez pedig az erő, a győzelem, a "királyság" jele. Legalábbis sokan így gondolkodnak róla.

Valószínűleg mindannyian emlékszünk A Pál utcai fiúkra, hiszen az iskolában kötelező olvasmány volt. A kis Nemecsek Ernő volt az egyetlen közlegény az egész grundon, mindenki másnak volt valami rangja. Persze, hogy minden olyan dolgot neki kellett elvégeznie, amire a többieknek nem volt kedve, vagy amit rangon alulinak tekintettek a „hadnagyok”, „főhadnagyok” és „kapitányok”. Egyszer még árulónak is kikiáltották. Mégis, a történet végéhez közeledve ő viszi véghez a legnagyobb hőstettet, amivel megmenti az egész csapat becsületét. A legalázatosabb lett az erkölcsileg legnagyobb.

Isten országa sok tekintetben fordítva működik, mint a mi kis földi világunk. Ahhoz hasonlóan, ahogy az írók a regényekben, elképzelt történeteken keresztül bemutatják, amit helyesnek gondolnak. Az alázat is, bár sok ember számára negatív, a menny szemében nagy érték. Jézus egy alkalommal arra biztatta a tanítványait, hogy tanulják meg tőle, hogy ő szelíd és alázatos szívű. Mégis, több beszámolót olvashatunk az evangéliumokban, melyekben azt látjuk, hogy egyes helyzetekben kifejezetten határozott volt.

Alázatosnak lenni tehát nem azt jelenti, hogy valaki gyenge vagy simulékony, hanem sokkal inkább azt, hogy határozott értékei vannak, melyek visszatükrözik a mennyei értékeket, és ezért nem küzd, hogy minden helyzetből „győztesként” kerüljön ki; azt, hogy tiszteli mindenkiben az embert, függetlenül az érdemeitől, a befolyásától vagy a teljesítményétől; el meri ismerni, ha tévedett vagy hibázott; kész másokat szolgálni és másokért áldozatot hozni, és a háttérbe húzódni, ha ezt látja helyesnek.

Vajon mi merünk-e nagyok lenni a mennyek országában?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet