Békítő igazság


Ezeket tegyétek: Mondjatok igazat egymásnak! Hozzatok igaz és békét szerző ítéletet kapuitokban!
Zakariás 8:16.

1942-ben az amerikai katonai hírszerzők sehogy sem tudták megfejteni, hogy vajon melyik rejtőzhet a japán AF fedőnév alatt, amit hadseregük meg akarnak támadni. Végül cselhez folyamodtak. Mivel azt gyanították, hogy az AF a Midway-szigetekre utal, ezért küldtek egy rádió üzenetet, miszerint a víz lepárló készülék meghibásodott, így kifogyóban van a vízkészlet a szigeten. Nem kellett sokat várniuk a japán rejtett üzenetre: "AF-en fogytán a víz." Így nyerték meg a csatát, mely a Csendes-óceáni hadszíntér fordulója lett és végül a teljes győzelemhez vezetett. 

A történet tanulsága szerint tehát hazugsággal háborút lehet nyerni, de egyet biztosan nem: kapcsolatot építeni. Ha van valami, ami kukacként szétrág egy kapcsolatot, és belülről teszi lehetetlenné a működését, az a hazugság. A hazugság az emberi kapcsolatokat kétféle módon is mérgezi: egyrészt a hazugságot mondó/fenntartó felet teszi tönkre a titkolózás miatti állandó stresszel. Másrészt a másik félben megingatja a bizalmat a párja iránt, és a gyanakvás folytonos elhessegetése vagy épp ápolása sok energiát vesz ki belőle. Végül a sok extra teher alatt a kapcsolat összeomlik.

 Mondjatok igazat egymásnak! - tanácsolja a Biblia. És való igaz, minél jobban számít egy kapcsolat, minél intimebb, annál nagyobb szükség van benne az őszinteségre. Vannak emberek, akik közel állnak hozzánk, és akiket szeretünk: ők ezért érdemlik meg az őszinteséget. Istennek azért jár az őszinteség, mert amúgy is mindent tud... De akivel a leginkább őszintének kell lennünk: saját magunk. Brutálisan őszintének!

A békítő ítélet alapja is az őszinteség. Nem lehet úgy előre lépni, hogyha nem vagyunk nyíltak, egyenesek. "Én vagyok az út, az igazság és az élet." - mondta Jézus, majd a kereszten megmutatja, hogyan viszonyul hozzánk Isten. Csakis így lesz értelmes, hogy:  "megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket." (János 8:32)

Mi lenne, ha azzal kezdenénk a napot, hogy őszintén elmondjuk Istennek és magunknak az igazságot, és kérjük, adjon erőt és bölcsességet, hogyan tudjuk ezt megtenni az emberi kapcsolatainkban is!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet